petak, 21. juna 2024.

Kinezi postali većinski vlasnici „Gorenja“

Objavljeno: 10. maja 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Slovenačka kompanija „Gorenje“ prodala je većinski paket akcija kineskoj kompaniji „Hisense“, objavljeno je na zvaničnom sajtu ove kompanije iz Velenje. „Gorenje“, koje u Valjevu ima fabriku rashladnih uređaja, sada će biti u većinskom vlaništvu ove kineske kompanije. Novi većinski vlasnik „Gorenja“ se bavi proizvodnjom električnih uređaja, ima proizvodne pogone širom sveta i zapošljava oko 75.000 ljudi.Na sajtu „Gorenja“ je objavljeno da su za kupovinu većinskog paketa akcija bile zainteresovane tri kompanije.

„Gorenje je 8. maja dobilo tri obavezujuće ponude zainteresovanih strateških partnera iz Azije, a 9. maja su dve kompanije pozvane da poboljšaju svoje ponude. Upravni odbor je ispitao primljene ponude i poboljšane ponude zajedno sa finansijskim i pravnim savetnicima i ključnim akcionarima koji su aktivno učestvovali u postupku. Prilikom odabira najpovoljnijeg ponuđača uzeli smo u obzir strateške elemente koji su bili osnova za pokretanje procesa pronalaženja strateškog partnerstva, izvodljivosti transakcije i cene ponuđene akcionarima. Uzimajući u obzir ove kriterijume, izabrali smo kinesku grupu ’Hisense’ kao najboljeg ponuđača koji je ponudio 12 eura za cenu akcije, pod uslovom da u postupku preuzimanja stiče najmanje 50 odsto plus jednu akciju više učešća u kompaniji“, stoji na zvaničnom sajtu „Gorenja“.

Slovenačka štampa piše da je kineska kompanija za većinski udeo u „Gorenju“ izdvojila 293 miliona evra.

„Odabrani ponuđač se obavezao da će objaviti nameru preuzimanja u roku od 15 dana i u zakonskom roku i ponudu za preuzimanje za sve deoničare. Na taj način se završi proces proučavanja mogućnosti za strateška partnerstva i ’Gorenje’ neće više objavljivati obaveštenja o daljim procedurama, osim u skladu sa relevantnim zakonima“, piše na zvaničnom sajtu ove slovenačke kompanije.

Slovenačka kompanije u Srbiji ima tri fabrike. „Gorenje“ u Valjevu  proizvodi rashladne uređaje, dok se u fabrikama u Zaječaru i Staroj Pazovi, proizvode veš mašine i bojleri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *