nedelja, 16. juna 2024.

Sanacija rečnog korita Kolubare biće završena na proleće

Objavljeno: 10. maja 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Radovi na rekonstrukciji rečnog korita Kolubare, oštećenog u poplavama 2014. godine, biće završeni do aprila iduće godine. Prošlog leta je počela izgradnja rečnog korita u dužini od oko četiri kilometra, a pored Kolubare, radiće se i regulacija rečnog korita Obnice, kao i uređenje rečnog korita Jablanice, ali tek kada budu rešeni imovinsko-pravni odnosi. Ukupna vrednost ovih radova je 2,9 miliona evra, a novac je obezbeđen iz fondova Evropske unije. Radove, koji su počeli prošlog leta, juče je obišla premijerka Srbije Ana Brnabić, zajedno sa direktorom preduzeća „Srbija vode“ Goranom Puzovićem i direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem.

“Htela sam da dođem u Valjevo da obiđem radove na sanaciji reke Kolubare i, ustvari, skrenem pažnju građana Srbije na to da mi uvek pričamo onda kada imamo problema, a da dobre vesti nekako ostaju po strani i niko ne priča o njima. Okružena mnogim zemljama koju su ove godine pogodile poplave, Srbija je pokazala da je mnogo sigurnija i bezbednija u odnosu na njih. Kao predsednica Vlade htela sam da skrenem pažnju na nešto što smo svi zajedno odlično uradili. Pred nama je još mnogo posla u ovoj oblasti, ali prošli smo veliki test u proteklih nekoliko godina. Sve što sada ne uradimo na prevenciji, platićemo sedmostruko više u narednim godinama”, rekla je premijerka Brnabić.

U radove na obnovi i sanaciji od šteta posle poplava država je, zajedno sa međunarodnim partnerima i donatorima, uložila preko pola milijarde evra. Evropska unija je najveći donator u odbrani od polava sa 162 miliona evra. Iz fondova Evropske unije skoro tri miliona evra je obezbeđeno za radove u Valjevu. Direktor “Srbija voda” Goran Puzović je ponovo da će, nakon ovih radova, Valjevo biti bezbedan grad.

„Država je prepoznala problem i još u toku poplava preko Kancelarije za javna ulaganja i Javnog vodoprivrednog preduzeća započela ozbiljna ulaganja u rekonstrukciju i sanaciju svih oštećenih objekata. U prethodne tri godine iza sebe imamo  410 završenih gradilišta u 101 opštini, a nije bilo nijedne lokalne samouprave koja nije pretrpela posledice od poplava. Što se tiče Valjeva, posle završetka ovih radova, Valjevo će biti potpuno zaštićeno i bezbedno od velikih voda Kolubare i renih pritoka“, rekao je Puzović.

Izvođač radova na uređenju rečnog toka Kolubare je konzorcijum koji čine „Erozija“, „Sade“ i „Hidrogradnja“.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *