nedelja, 16. juna 2024.

Klinička ispitivanja lekova u valjevskoj bolnici

Objavljeno: 19. decembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevska bolnica je jedina zdravstvena ustanova, van Univerzitetskih klinika, u kojoj se  od 2006. godine obavljaju klinička ispitivanja lekova. Klinički farmakolog i rukovodilac Edukativnog centra valjevske bolnice dr Mira Vuković zbog toga je dobila poziv da učestvuje na konferenciji u Beogradu, na kojoj se govorilo o izazovima u kliničkim ispitivanjima lekova u Srbiji.  Dr Vuković kaže da je  samo u protekle tri godine, zahvaljujući kliničkim istraživanjima lekova, koja su sprovedena u Opštoj bolnici u Valjevu, nekoliko desetina najtežih pacijenata Kolubarskog okruga dobilo izuzetno skupe i na drugi način nedostupne farmakološke tretmane.

“ To su uglavnom bili neurološki pacijenti sa multiplom sklerozom, zatim pacijenti sa težim oblicima hronične opstruktivne bolesti pluća, ali i najtežim oblicima ishemijske bolesti srca”, rekla je dr Vuković.

Dr Vuković kaže da je uslov za kliničko ispitivanje lekova da pacijenti pristanu na to, a lekari su dužni da ih informišu o prednostima, ali i mogućim komplikacijama koje može da proizvede taj lek.

Jedan komentar na “Klinička ispitivanja lekova u valjevskoj bolnici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *