nedelja, 23. juna 2024.

Ko i zašto ukida gradske mesne zajednice?

Objavljeno: 21. oktobra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Povodom izbora za Savete mesnih zajednica, koji će biti održani 6. novembra, u zajedničkom saopštenje za javnost valjevske opozicione organizacije pitaju kome smetaju gradske mesne zajednice.

Saopštenje koje potpisuju Lokalni front Va, Dveri, Narodna stranka, Novi DSS-a i Novo lice Srbije prenosimo u celosti.

Kome smetaju gradske mesne zajednice? Ko ih je zatvorio, zaključao i pretvorio u ruglo koje Valjevci u širokom luku zaobilaze?

Da li je ovo odgovor: na 32 biračka mesta užeg područja grada u aprilu ove godine Srpska napredna stranka je nakupila manje od 10 hiljada glasova. Strankama u opoziciji (a među njima ne računamo SPS) glas je dalo preko 14 i po hiljada Valjevaca!

Zato se sve čini da se ovo ne ponovi na izborima za savete mesnih zajednica koji će biti održani 6. novembra. U središnjim delovima grada odavno više i nema prostorija u kojima bi građani mogli bar pitati zašto su im ulice prljave i zapuštene, zašto nema više zelenila ili mesta za parkiranje.

Mesna zajednica Gradac, foto: Lokalni front

To su vidljivi i opipljivi rezultati rada saveta mesnih zajednica izabranih pre četiri godine, sa 164 mandata SNS i 4 mandata SPS. Gde su danas ti ljudi, šta li rade?

SNS ne pominje 6. novembar, jer im, sem njihovih, glasači nisu ni potrebni. Ako se negde i pojavi neka druga lista čekaju je jednopartijski birački odbori uvežbani da odnekud donose listiće građana koji su, eto, morali da glasaju „od kuće“. Kada kontrole nema i listić za nepoželjnog kandidata lako je pretvoriti u nevažeći, zar ne?

Zato je i procedura ovih „izbora“ prepuna rupa i propusta: od potpuno neprimenjive odluke o raspisivanju izbora do prekoračenja propisanih rokova od strane izborne komisije kojoj ne smeta ni što je gradski „Glasnik“ sa datumom 23. septembar svetlost dana ugledao tek 4. oktobra. Bolje nije prošao ni „Glasnik“ od 17. oktobra, koji je izašao tek u sredu, 19. oktobra.

Tu je i rezervna varijanta: po Statutu Valjeva iz 2019. godine mesne zajednice u gradu i ne moraju da postoje! Zato još jednom: gospodo, vratite mesne zajednice građanima, one nisu vaš partijski plen, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *