ponedeljak, 22. jula 2024.

Koliko ćemo plaćati ekološku taksu?

Objavljeno: 18. decembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Građani Srbije će od 1. januara plaćati 100 dinara mesečno ekološku taksu, odnosno 1.200 dinara godišnje, kako bi se na godišnjem nivou sakupio fond od oko pet milijardi dinara koji će biti uloženi u zaštitu životne sredine, objavio je Blic. S druge strane, nakon što su beogradski mediji obajavili ovu informaciju, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da „nema govora da će građani plaćati paušalno oko 100 dinara mesečno ili 1.200 dinara godišnje eko taksu od 2020. godine“, te da će uredba biti precizirana.

Kako je objavio Blic, Vlada Srbije je usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, kojom je definisala eko-taksu za pravna i fizička lica od 1.200 do dva miliona dinara.

U stavu 4. Uredbe, koji se odnosi na fizička lica, navodi se da su aktivnosti fizičkih lica koje utiču na životnu sredinu: korišćenje električne energije, korišćenje grejnih uređaja, korišćenje hemijskih sredstava, korišćenje proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, proizvodnja i prerada hrane i druge aktivnosti.

Prema ovoj Uredbi, obavezu plaćanja ekološke takse imaće vlasnici nekretnina, odnosno svi oni koji plaćaju porez na imovinu. Ukoliko ne žive u nekretnini koju poseduju, taksa će biti umanjena za 50 odsto.

Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju, pri Privrednoj komori Srbije (PKS), rekao je za Blic da se ekološka taksa do nedavno plaćala po kvadratnom metru, a sada će se plaćati paušalno. Prema njegovim rečima, ova taksa usmerena je na generisanje opasnog otpada. U to spadaju lekovi, baterije, sijalice, boje, lakovi koje ljudi inače bacaju zajedno sa komunalnim otpadom.

Kako će se naplaćivati ova ekološka taksa, odnosno uz koji račun će je građani plaćati, odluka je lokalnih samouprava. To znači da će ovaj sistem sasvim izvesno u različitim gradovima različito i funkcionisati.Takođe, na koji ekološki problem će novac iz budžeta biti usmeren odlučuje lokalna samouprava.

S druge strane, premijerka Ana Brnabić rekla je da će biti precizirana uredba na osnovu koje su se pojavili novinski članci.

„Mi jesmo ove godine menjali uredbu da bi se eko taksa, pre svega za preduzeća i kompanije plaćala na način koji je transparentniji i da to ne bi bio parafiskalni namet za privredu koja posluje u Srbiji“,  rekla je Brnabić. Da li je uredba i precizirana, u međuvremenu, još uvek nije poznato, niti su objavljene nove informacije koje se tiču toga da će i građani od Nove godine svakog meseca plaćati ekološku taksu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *