subota, 13. jula 2024.

Koliko smo zdravi?

Objavljeno: 18. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevo, foto: Patak online
Valjevo, foto: Patak online

VALJEVO- Vodeći uzroci smrtnosti žitelja Kolubarskog okruga u 2021. godini su bolesti sistema krvotoka i sistema za disanje. To pokazuje analiza zdravstvenog stanja stanovništa, koju su uradili stručnjaci Zavoda za javno zdravlje “Valjevo”.

Najčešći uzroci javljanja kod lekara bile su bolesti sistema za disanje, dok su najčešći osnovni uzroci zadržavanja na bolničkom lečenju bolesti sistema krvotoka. U izveštaju se navodi da su hronična masovna degenerativna oboljenja u porastu i prate proces starenja koji je na ovom području uzeo maha.

Kardiovaskularne i maligne bolesti su dve vodeće grupe uzroka smrti, i čine 67,51 odsto od ukupnog mortaliteta. Od bolesti sistema krvotoka prošle godine je umrlo 1.605 osoba ili 48, 2 posto od ukupno umrlih, dok su bolesti sistema za disanje drugi uzročnik smrtnosti od kojih su umrle 643 osobe. Slede maligni tumori koji su odneli 436 života, dok je od zaraznih i parazitskih bolesti preminulo 235 osoba.

Test opterećenja srca, foto: Patak online (arhiva)

U dokumentu se navodi da je prošle godine otkriveno 589 novooblelih od malignih bolesti, te da su u poslednjih osam godina iz grupe tumora kod muškaraca najbrojniji bili  zloćudni tumori dušnika i pluća, zadnjeg creva i prostate. Kod žena najbrojniji su tumor dojke, zadnjeg creva i cerviksa.

Po broju novootkrivenih slede kardiovaskularne bolesti, a registrovana je 501 osoba obolela od koronarnih bolesti srca, dok je na trećem mestu dijabet sa 204 novooblela.

Dalje se u analizi spominje da je vodeća dijagnoza u službi opšte medicine – bolesti sistema za disanje, dok su u službi za zdravstvenu zaštitu žena  najčešće registrovane bolesti mokraćno – polnog Sistema i tumori. Kod vanbolničkog obolevanja dece predškolskog i školskog uzrasta dominirale su bolesti sistema za disanje i varenje.

„U uslovima kada se ulažu napori da se ublaže posledice društveno – ekonomske krize, još uvek se može očekivati porast onih bolesti i stanja u čijem nastanku značajnu ulogu imaju pogoršani uslovi življenja, pad životnog standarda, ishrane, održavanje lične i komunalne higijene, dejstvo stresogenih i drugih činilaca”, navedeno je u analizi zdravstvenog stanja stanovništa Kolubarskog okruga za 2021. godinu.

Od korone prošle godine umrlo 660 ljudi

Epidemiološka situacija u pogledu zaraznih i parazitskih oboljenja na nivou Kolubarskog okruga je ocenjena je kao vanredna. Bolest izazvana korona virusom je  2020. i 2021. godine dominirala u oboljevanju i umiranju od zaraznih bolesti. Prošle godine bilo je 20.979 potvrđenih slučajeva korona virusa, dok je 660 osoba umrlo od kovida – 19.

Piše: Dejan Davidović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *