petak, 21. juna 2024.

Kovač: Država je spora u obnovi, a ne lokalna samouprava

Objavljeno: 1. avgusta 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Dva i po meseca nakon majskih poplava obnova u poplavljenim područjima još uvek nije počela. Sve oči građana koji su oštećeni u poplavama su uprte u državu, koja treba da donese konačnu odluku o tome kome će se kuće graditi i ko ima pravo na novčanu pomoć iz državne kase. Od države zavisi i kada će početi obnova puteva. Iako je lokalna vlast u Valjevu obezbedila oko 127 miliona dinara za sanaciju puteva, dok ne stigne plan Ministarstva građevine o tome koje će puteve država popravljati, taj novac neće moći da se koristi za obnovu putne infrastrukture.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da za sporu obnovu puteva nakon majskih poplava nije kriva lokalna samopuprava, već država. On navodi da država, iako je obećala, nije lokalnoj samoupravi isplatila novac koji je potrošen za vreme vanredne situacije tokom majskih poplava. “Ne radi se o sporosti lokalne samouprave, koja je uvek bila dva koraka ispred, već o sporosti države. Državi je trebalo devet nedelja nakon poplava da donese zakon o hitnoj obnovi”, kaže Kovač.

Tokom majskih poplava u valjevskoj kraju oštećen je veliki broj puteva i mostova. Kovač kaže da bi država, po dosadašnjim najavama, trebalo da sanira sve puteve oštećene u poplavama i klizištima. Međutim, do sada ni magistralni putevi u valjevskom kraju još uvek nisu sanirani, niti država dozvoljava lokalnoj samoupravi da sanira puteve koji su u njenoj nadležnosti.

“Država je obećala da će raditi sanaciji svih puteva, od magistralnih, regionalnih, do lokalnih i atarskih. Od toga do sada je samo šljunkom nasut, a ne i asfaltiran magistralni put za Loznicu, kao i jedna traka za Šabac. To je sve što je urađeno za dva i po meseca. Ovakvom dinamikom bi na popravku regionalni puteva trebalo da čekamo iduću godinu, a lokalni putevi ne bi nikad bili sanirani”, rekao je Kovač.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *