ponedeljak, 24. juna 2024.

Krmača oprasila 21 prase

Objavljeno: 23. maja 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Prasići, foto: Milinko Jakovljević (ustupljenje fotografije)
Prasići, foto: Milinko Jakovljević (ustupljenje fotografije)

VALJEVO- U selu Donje Leskovice krmača je oprasila 21 prase! Žitelji tog sela u okolini Valjeva kažu da ovako nešto ne pamte. Za 21 prase postalo je bogatije domaćinstvo Milinka Jakovljevića, a sve je žive i zdrave na svet donela jedna krmača.

„Nisam se nadao ovolikom broju prasića. Ranije se dešavalo da krmače oprase i po 18 prasadi, ali ovoliki broj nikada do sada. Ova nazimica je stara devet meseci, prvi put se oprasila i oborila je rekord. Jedva smo ih prebrojali. Svi smo bili u čudu“, kaže Milinko Jakovljević, vlasnik farme iz sela Donje Leskovice.

Kako objašnjava, krmača koja je oprasila 21 prase je „mešavina“ pijetrena i landrasa, a u ovom slučaju se radi radi o veštačkom osemenjavanju, odnosno, ukrštanju sa veprom rase durok.

„U mojoj dosadašnjoj karijeri dešavalo se više puta da krmača oprasi veliki broj prasadi. Mislim da je bilo nekih šest slučajeva. Prasad su dobrog zdravstvenog stanja i sve je proteklo bez problema. Inače, landras prasi veći broj prasadi, ali sve zavisi od momenta osemenjavanja i broja jajnih ćelija sposobnih da se u tom trenutku oplode“, kaže veterinar Raša Radovanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *