ponedeljak, 24. juna 2024.

Krušik donirao najsavremeniji ultrazvuk za ginekologiju

Objavljeno: 13. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vojna fabrika „Krušik“ obezbedila je novac za kupovinu najsavremenijeg ekspertskog ultrazvučnog aparata koji služi za rano otkrivanje anomalija. Pored toga, „Krušik“ je finansirao nabavku još jednog ultrazvučnog aparata, a oba će biti na raspolaganju odeljenju ginekologije valjevske bolnice. Ova značajna donacija je vredna oko 73.000 evra. Vojna fabrika je se još jednom pokazala kao društveno odgovorna kompanija i odgovorila na poziv valjevske bolnice, zatim udruženja „Rodi se na lepom mestu“, na čijem čelu je dr Nenad Dimitrijević, načelnik ginekološko- akušerske službe valjevske bolnice i Grada Valjeva.

„U valjevskoj bolnici se godišnje porodi oko 1.300 žena iz Kolubarskog okruga, a one čija trudnoća to zahteva, su bile prinuđene da na ekspertski ultrazvuk odlaze u Beograd ili u privatne klinike. Pošto bolnica nije imala novca za nabavku ovog aparata, a Ministarstvo zdravlja ne može da odgovori „pozitivno“ na mnogobrojne zahteve koji stiži u Beograd iz srpskih bolnica, jedini način da se do najsavremenijeg ekspertskog ultrazvučnog aparata dođe je bio preko donacija. Ekspertski ultrazvuk zakazuje se do 25 nedelje trudnoće, na njega se upućuju trudnice koje spadaju u rizične grupe, međutim, sada će ovaj aparat koji otkriva rane anomalije, bio bi na raspolaganju svim trudnica, jer se dešavalo da postoje skrivene anomalije kod žena koje ne spadaju u rizične trudnice“, rekao je dr Dimitrijević.

„Krušik” je među najvećim donatorima bolnice u Valjevu, jer je samo u poslednjih nekoliko godina više puta pomagao u nabavci i popravci bolničke opreme. Samo ove jeseni, polovinom oktobra, „Krušik“ je sa 100.000 evra finansirao nabavku opreme za operacione sale, dok su ranije izdvojili, između ostalog, 40.000 evra za popravku mamaografa.

“Sve je počelo tako što smo se letos dr Nenad Dimitrijević dogovrili da počnemo da opremamo gnekološko-akušersku službu onako kako to dolikuje jednoj velikoj službi, pogotovo porodilište koje je najvažnija tačka u bolnici. Moram da istaknem da je dr Dimitrijević bio jako agilan, a sa direktorom Krušika Mladenom Petkovićem smo uspostavili jedan zaista dobar odnos i ovo je prilika da se Mladenu Petkoviću tada direktoru Krušika, a sada direktoru Zastave u Kragujevcu zahvalimo na ovoj donaciji”, rekao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

Udruženje „Rodi se na lepom mestu“ nastavlja dalje opremanje valjevske ginekologije i napravili su čitav spisak stvari koje nedostaju. Zato će sutra uveče u „Omni centru“ od 20 časova biti organozovano donatorsko veče, gde će građani i privredni imati priliku da pomognu u daljem opremanju odeljenja valjevske ginekologije.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *