nedelja, 26. maja 2024.

Počinju „Valjevski filmski susreti“

Objavljeno: 13. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Peti po redu  festival „Valjevski filmski susreti“ u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM) počinje danas u Bioskopu 85. Festival, koji se ove godine održava uz slogan „Poraslo dete“, trajaće sve do nedelje, 16. decembra.Ulaz za sve filmske projekcije je besplatan.

Gledaoci će imati priliku da pogledaju filmove: „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, „Izgrednici“ Dejana Zečevića,  „Teret“ Ognjena Glavonića, „Zlogonje“ Raška Miljkovića, „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića i “ Ederlesi rising“ Lazara Bodrože. Pred publikom će se naći i dokumentarna ostvarenja- „Kada dođu svinje“  Biljane Tuturov, “ Živeti znači boriti se“ Bojane Đurić, „Dan oslobođenja“ Mortena Travika i “ Poslednja avantura Kaktus Bate“ Đorđa Markovića.

U takmičarskom programu koji čine kratki igrani filmovi naći će se naslovi: „Lijana“ Ivana Đurovića, „Loop“ Matije Gluščevića, „Zemlja 2.0“ Igora Stanojevića, „Roze“ Tamare Todorović, „Krila i stvari“ Jelene Gavrilović i Stefana Đorđevića, „Škrge“ Nikole Zdravkovića, „Prioritet“ Jovane Kovanović, „Ne vidiš da vidiš“ i „Marlon“ Milene Grujić, „Mogu sam“ Nikole Polića, „Žetva“ klasni film druge godine produkcije u režiji Aljoše Dakića i „Peloid“ Bojana Stijovića. Van takmičarske konkurencije biće prikazani kratki filmovi „Untravel“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka juniora i „Norveška“ autorke Katarine Janković. O ovogodišnjem dobitniku nagrade „Leman“ odlučivaće žiri koji čine rediteljka Jelena Tvrdišić, glumica Sonja Kolačarić i direktor fotografije Dušan Ivanović.

Pored nagrade „Leman“ prvi put će se dodeliti i nagrada mladom reditelju koju dodeljuju filmski stvaraoci poreklom iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu. Žiri koji odlučuje o ovoj nagradi čine sineasta Zoran Đorđević te snimatelji i fotografi Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

U okviru festivala biće organizovane i dve edukativne radionice. „Mali film“, namenjen osnovcima organizuje se u saradnji sa „Filmkulturom“ i radionica animiranog filma koju će voditi Ana Nedeljković i Nikola Majdak junior.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *