nedelja, 21. jula 2024.

“Krušik”: “Neophodna racionalizacija i reorganizacija poslovnih procesa”

Objavljeno: 31. jula 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Suprotno predizbornim obećanjima predsednika Aleksanda Vučića da u “Krušiku”  neće biti otpuštanja zaposlenih, već od  kraja ove sedmice bez posla će, prema odluci fabričkog Nadzornog odbora, da ostane jedan odsto, odnosno oko 30 proizvodnih radnika, piše dnevni list “Danas”. Iz “Krušika”, međutim, to demantuju.

Kako se navodi u saopštenju za javnost ove fabrike, povodom pisanja lista “Danas” i navoda predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranke Savić, menadžment HK “Krušik” ističe da je kompanija nekoliko meseci unazad intenzivirala aktivnosti koje vode racionalizaciji i reorganizaciji poslovnih procesa.

“Težište u racionalizaciji dato je na optimizaciju troškova materijala, zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda koji učestvuju sa približno 90% u ukupnim troškovima kompanije. Širenje baze dobavljača i poštovanje elementarnih tržišnih principa već su dali konkretne rezultate u pogledu racionalizacije troškova materijala. Grube procene ukazuju da će kompanija po tom osnovu ostvariti uštede minimalno pet milona dolara na godišnjem nivou zavisno od obima

proizvodnje. Krušik na mesečnom nivou, za preko 3.000 zaposlenih, po osnovu zarada, naknada zarada i ostalih primanja izdvaja blizu 3.000.000 USD. U navedenom iznosu, sa preko 35% učestvuju izdaci za regres, topli obrok, minuli rad, prevoz i posebne uslove rada, na kojima sindikati posebno potenciraju. Vrednosno iskazano, regres iznosi skoro 85.000 RSD, neto po zaposlenom na godišnjem nivou, dok su izdaci za topli obrok blizu 400 RSD dnevno, odnosno oko 8.500 RSD mesečno, neto. Minuli rad se obračunava po stopi od 0,6% za svaku godinu staža kod poslodavca HK Krušik, dok pravo na troškove prevoza ostvaruju svi zaposleni u kompaniji, uključujući i one koji stanuju u neposrednoj blizini fabrike. U celini, kompanija za pomenute troškove mesečno mora da izdvoji preko milion dolara”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da kako bi u HK Krušik spremno dočekali globalne ekonomske poteškoće koje se najavljuju za drugi deo godine, rukovodstvo i sindikati su na zajedničkom sastanku razmatrali mere koje bi u aktuelnim okolnostima fabrički sistem mogle učiniti održivim. Stavovi menadžmenta utemeljeni su na ekonomskim principima, pritom ne ignorišući elementarne zahteve socijalne odgovornosti. Predlozima za umanjenje elemenata naknade zarade uz istovremeno povećanje cene radnog sata respektuju se složeniji poslovi i posle dužeg vremena, pravi se iskorak u stvaranju sistema privlačnog novom visokoobrazovanom kadru koji treba da bude nosilac razvoja i osvajanja savremenih raketnih i drugih sredstava. Takođe, to daje osnove da se fabrika reorganizuje i razvije dugoročno održivu strategiju sa jasnom vizijom budućeg delovanja.

“Predstavnici sindikata su odbili sve ponuđene predloge za izmenu Kolektivnog ugovora, uprkos

činjenici da Krušik, kao i citav poslovni svet, funkcioniše u okolnostima čiji će negativni efekti

najverovatnije kulminirati u narednom periodu. Takvi potezi sindikata dodatno urušavaju otpornost fabrike i minimiziraju njene šanse za uspešnim prilagođavanjem na nastale promene. Nažalost, usled odbijanja sindikata da prihvati ponuđene predloge, svi budući napori rukovodstva biće dominantno usmereni na servisiranje tako visokih troškova, a veoma malo na tehnološka unapređenja i revitalizaciju proizvodnih kapaciteta”, stoji u saopštenju “Krušika”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *