četvrtak, 18. aprila 2024.

„Krušik“ obeležio osam decenija postojanja

Objavljeno: 25. februara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevska vojna fabrika „Krušik“ obeležila je značajan jubilej- osam decenija postojanja i uspešnog rada. Na svečanosti, kojoj su prisustvovali brojni gosti, među kojima su bili predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i drugih srpskih vojnih fabrika, čulo se da je „Krušik“ u prošloj godini ostvario rekordan rast proizvodnje i izvoza, koji je dostigao cifru od 109 miliona dolara.

„Ni najveći optimisti nisu mogli ni da naslute da ćemo 2017., a zatim i 2018. godine ostvariti najveći izvoz u dosadašnjem radu i najveću realizaciju u poslednjih 30 godina. U periodu od 2014. do 2018. godine uloženo je preko 35 miliona evra sopstvenih sredstava. Prvo je izgrađen objekat za proizvodnju nevođenih raketa i nabavljena je oprema. Nakon toga počela je izgradnja objekta za proizvodnju bokser kapisli koji je opremljen najsavremenijom linijom za proizvodnju ove vrste kapisli. U toku su završni radovi na objektima za sintezu eksploziva i pripremu smeša, tako da se očekuje da će vrlo brzo početi probna, a zatim i serijeska proizvodnja“, rekao je direktor „Krušika“ Vladan Lukić.

„Krušik“ danas zapošljava skoro 3.250 radnika, čija je prosečna plata oko 55.000 dinara. Nakon teškog perioda, NATO bombardovanja, kada je razorena vojna fabrika, „Krušik“ je uspeo da stane na svoje „noge“ i ostvari zavidne rezultate.

„ Obnovljeno je dosta starih objekata za proizvodnju i boravak radnika, zatim su osvojeni novi proizvodi – nevođene rakete i nove vrste upaljača za minobacačke i raketne projektile, ulaže se u novu opremu i modernizaciju fabrike, a pod okrilje ’Krušika’ vraćene dve ranije privatizovane fabrike koje su proizvodile akumulatore i lovačku municiju. Danas možemo da se ponosimo fabrikom u kojoj je u proteklih osam decenija radilo više 10.000 ljudi koji su stvarali i razvijali fabriku i ostavili je budućim generacijama koje treba da nastave dalji razvoj i napredak fabrike“, rekao je direktor „Krušika“.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Živković na svečanosti je rekao da valjevski „Krušik“ predstavlja simbol Srbije, te da dosadašnji  rezultati rada potvrđuju da je „Krušik“ jedno od najznačajnijih privrednih društava iz grupacije odbrambene industrije Srbije.

„Kroz 80 godina postojanja, bez obzira na sva razaranja, uključujući i NATO agresiju i nekoliko godina sankcija, pre svega ste opstali, a onda postali još jači i istrajniji, i to zahvaljujući pre svega vašim radnicima, rukovodstvu i njihovom samopregornom radu, ali i velikoj podršci koju pruža Republika Srbija, što će i ubuduće činiti“, rekao je Živković.

Foto: Dragan Krunić

 

 

 

Jedan komentar na “„Krušik“ obeležio osam decenija postojanja

  1. Porediti 2017. i 2018.god. sa „zlatnim godinama“ Krušika od 1984-1986. godine, hvalisati se ostvarenim rezultatima „prvi put u istoriji“ iako očekivana i sveprisutna mantra za vreme mandata prethodnog direktora Mladena Petkovića, začuđuje da izlazi i iz usta Vladana Lukića. Čovek koji je više od tri decenije na rukovodećim pozicijama u fabrici, koji poznaje složen sistem kakav je Krušik do najsitnijih detalja i čiji je doprinos uspesima fabrike neupitan, dozvoli sebi da se srozava ovakvim izjavama i jeftinim marketingom. Million dolara nema istu vrednost sada i pre 35 godina. Ako u preračun uključimo samo inflacijski faktor dolazimo do neosporne činjenice da bi ukupan izvoz holdinga iz npr 1986.godine od 80 miliona dolara, danas iznosilo najmanje 180 miliona dolara. A gde su ostali faktori koji nisu ušli u ovu kalkulaciju… Elem, može Krušik da ostvaruje ovakve rezultate za “divljenje” i sve da na papiru izgleda bajno i sjajno da u ekonomiji ne postoji kategorija – troškovi. Takodje – može Krušik da ima izvoz, ukupne prihode, ukupnu realizaciju i milijardu dolara, ali šta to vredi kada svoje proizvode prodaje privatnim privilegovanim firmama, bliskim vlasti po cenama ispod svake ekonomske logike i opravdanja. Firme Partizan tech, Ventura Trans (iza kojih stoji Slobodan Tešić), zatim beogradska firma “Gim” (iza koje stoji otac ministra policije, koji je bio na proslavi) i još neke firme imaju privilegovan status i povlašćene nabavne cene koje su izjednačene sa cenom koštanja krušikovih proizvoda. Tako se profit umesto u Krušik preliva u private džepove vlasnika ovih firmi, koji su, već je dugo to poznato, jedni od glavnih sponzora najveće stranke na vlasti. Ovakav model uspostavio i omogućio je bivši direktor Mladen Petković, a izgleda da se po istim notama i direktivama nastavlja I dalje. Zamislite samo u kakvoj bi fantastičnoj situaciji bio Krušik da svoje proizvode ovoj privilegovanoj grupi kupaca prodaje po ekonomskim cenama? I zašto kada je istorijski ostvarena realizacija i izvoz ne obelodani podat koliki je stvarno ostvareni profit, već se računovodstvenim akrobacija nadziđuje? Lako se može izračunati kolika je šteta napravljena Krušiku od kada ovaj model funkcioniše, sve je poznato, svaki ugovor i svaka cena se zna… Ostaje samo da se nadamo da će odgovorne za ovakvu vrstu zloupotrebe ubrzo stići adekvatna kazna.

    7

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *