ponedeljak, 20. maja 2024.

Tužilaštvo traži 12 i 10 godina zatvora za otmičare dede Jelene Đoković

Objavljeno: 25. februara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Tužilaštvo u Valjevu zatražilo je maksimalnu kaznu zatvora od 12 godina za Branislava Matića (37) iz Sremske Mitovice, prvooptuženog za otmicu dede žene Novaka Đokovića Miloslava Radisavljevića (81), dok je za njegovog saučesnika Dragana Jerinića (39) iz Beograda zatražena zatvorska kazna od 10 godina. U iznošenju završnih reči na suđenju u Višem sudu u Valjevu, drugootuženi Jerinić je negirao da je učestvovao u otmici dede Jelene Đoković, što tvrdi i prvooptuženi Matić, koji je rekao da je Jerinića „upleo“ u ceo slučaj pod pritiskom inspektora policije u Sremskoj Mitrovici.

Tužilaštvo je ostalo pri stavu da su obojica odgovorni za otmicu Radisavljevića. Zamenik Višeg tužioca u Valjevu Zlatko Šulović je naveo da je Matić skoro u potpunosti priznao krivično delo koje mu se stavlja na teret, te da je utvrđeno da je drugooptuženi Jerinić, po nalogu Matića, kupio pet telefonskih pripejd kartica za mobilni telefon, koje su kasnije koristili za dogovor oko izvršenja ovog krivičnog dela, što je i potvrđeno, jer su se više puta čili telefonom pre otmice. Takođe, tužilaštvo smatra da je u porodičnu kuću Radisavljevića, koji živi u Ljigu, kroz manji prozor ušao Jerinić, jer je sitne građe, za razliku od Matića, te da mu je zatim otključao vrata i pomogao u otmici Radisavljevića.

„S obzirom na način na koji je izvršeno ovo krivično delo, da se radi o starijoj osobi, da mu je zdravstveno stanje znatno pogoršano nakon otmice, tužilaštvo predlaže da Matić bude osuđen na 12, a Jerinić na 10 godina zatvora, jer naš stav je, da je drugooptuženi saizvršilac u ovom krivičnom delu“, naveo je zamenik tužioca u završnoj reči.

Inače, obojica su od ranije poznati policiji i bili su osuđivani na zatvorske kazne, a prvootuženi Matić je u zatvoru proveo čak 14 godina. Izricanje presude je zakazano za 1. mart u Višem sudu u Valjevu, pred Krivičnim većem kojim predsedava sudija Dragan Obradović.

Izricanju presude, zbog teškog zdravstvenog stanja neće prisustvovcati oštećeni Radisavljević, i to je stav sudskog veštaka neuropsihijatra Snežane Marjanović, koja je rekla da on, zbog lošeg zdravstvenog stanja nije sposoban za to. Kako je rečeno, Radosavljeviću, koji boluje od Parkinsonove bolesti, se stanje nakon otmice znatno pogoršalo, zbog čeka je više puta tražio lekarsku pomoć. Utvrđeno je da nakon otmice povremeno ima halucinatorne obmane, jak nemir i strahove, te da više nije sposoban da sam brine o sebi, kao pre otmice, već je njegova porodica bila prinuđena da angažuje jedan bračni par, koji vodi brigu o njemu.

Deda Jelene Đoković otet je 25. jula prošle godine, kada su ga otmičari izveli od kuće, i lisicama ga vezali za dalekovod u jednoj njivi. Iz njegovog novčanika je uzeto 26.000 dinara i telefon, koji je policija, zajedno sa novcem, pronašla kod Matića. Otmičari su od njegove porodice tražili dva miliona evra za otkup.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *