nedelja, 23. juna 2024.

“Krušik” ponovo školuje majstore

Objavljeno: 25. maja 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Valjevska vojna fabrika “Krušik” ponovo je počela da školuje majstore. Osmaci koji u septembru upišu novi zanat u Tehničkoj školi, za tri godine, kao zaposleni, biće za mašinama vojne fabrike “Krušik”. Najveća valjevska fabrika je sa Tehničkom školom potpisala ugovor o školovanju potrebnih majstorskih kadrova, jer potrebnih zanimanja nema dovoljno na evidenciji zaposlenih.

“ U poslednjih 20 godina Tehnička škola nije upisala obrazovne profile metaloglodača, strugara i slično, zbog čega su ova zanimanja postala deficitarna, a preduzeća metalske industrije su se našla u nezavidnoj situaciji. Sa jedne strane imamo majstore koji su pred penzijom, a sa druge strane nemamo mlade ljude koje bi postojeći majstori obučili i uveli u posao, a dobar majstorski kadar čini okosnicu dobre i kvalitetne proizvodnje. Zbog toga smo se i odlučili za saradnju sa valjevskom Tehničkom školom. Jedno odeljenje od 30 đaka već se školuje za potrebe “Krušika”, a od septembra Tehnička škola uvodi novo trogodišnje zanimanje, operater mašinske obrade sa modulima metalostrugar, metalobrusač i mašinbravar, takođe odeljenje od 30 učenika. Njih po završetku školovanja očekuje posao u fabrici. S obzirom da će sve tri godine imati stalnu praksu kod nas i da se precizno školovati za određeno radno mesto, to je prvi primer dualnog obrazovanja u Valjevu, a mislim i šire “,  kaže direktor “Krušika” Mladen Petković.

Valjevska vojna fabrika je odlučila da stipendira sve učenike ovog obrazovnog profila koji budu imali opšti ispeh minimum 3,5, primereno vladanje i ocenu 5 iz praktične nastave. Uz to, „Krušik“ od ovog meseca stipendira po dvojicu najboljih učenika i dvojicu slabijeg materijalnog stanja, sa po 5.000 dinara mesečno. “Krajnji cilj je da nakon završetka školovanja, svim učenicima koji ispunjavaju ove kriterijume, obezbedimo posao u našoj fabrici”, kaže Petković.

Vojna fabrika trenutno zapošljava oko 1.800 radnika, a prosečna plata je 46.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *