utorak, 21. maja 2024.

„Krušik“ zapažen na Sajmu, priprema rekordan izvoz

Objavljeno: 7. jula 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Na međunarodnom Sajmu naoružanja u Beogradu valjevski „Krušik“ se predstavio svojim programom i imao zapažen nastup.

Naime, raketa dometa 285 kilometara za borbeno vozilo „Šumadija“, koje je zadivilo brojne posetioce Sajma, upravo je delo „Krušikovih“ stručnjaka. Takođe, iz valjevske vojne fabrike stižu i rakete „Plamen“ 122 i 128 milimetara za višecevni bacač „Morava“, a tu je i minobacački program po kome je „Krušik“ poznat širom sveta.

„Pored pomenutih, tu si i raketa Grad produženog dometa do 40 kilometara, modernizovana raketa „Oganj“, modernizovana vođena „Maljutka“, a počeli smo proizvodnju i artiljerijskog projektila 155 milimetara za haubicu „Noru“. Do kraja ove godine očekujemo početak i serijske proizvodnje rakete vazduh-zemlja S-8“, navodi direktor „Krušika“ Mladen Petković.

Najveće valjevsko preduzeće ima obezbeđene poslove sve do kraja 2019. godine, s obzirom da su trenutno zaključeni ugovori vredni 257 miliona dolara. Dok je prošle godine “Krušikov” izvoz bio 50 miliona dolara, po Petkovićevim rečima, ove se očekuje ostvarenje istorijskog rekorda – izvoza od 80 miliona dolara!

“Ove godine zaposlili smo nova 402 radnika, tako je broj zaposlenih sada 2.639. Novih zapošljavanja će biti u skladu sa širenjem proizvodnog procesa i otvaranjem novih pogona, a s obzirom na prirodu proizvodnje, najpotrebniji su nam elektro i mašinski inženjeri, operateri na CNC mašinama i srodni stručni profili. Poslednja prosečna neto plata, koja je isplaćena za maj, bila je nešto više od 49.000 dinara”, kaže Petković.

Po najavi direktora, u fabrici se uskoro očekuje i početak rada nove, savremene “Kapislane”, u kojoj će se proizvoditi domaće kapisle za streljačku municiju, do sada uvožene za potrebe cele namenske industije Srbije. Vrednost ovog pogona u prvoj fazi je 10 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *