utorak, 21. maja 2024.

Roditelji pretili da će im se dete ubiti, ako ne upiše željenu školu!

Objavljeno: 7. jula 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Obezbeđenje zgrade Kolubarskog okruga moralo je da interveniše zbog nezadovoljnih roditelja jednog svršenog osmaka, koji su insistirali da je načelnica Školske uprave upiše u Valjevsku gimnaziju, uz poruku da će se „dete ubiti“ ako ne bude upisana baš u tu školu.

Kraj konferencije za novinare u Školskoj upravi, na kojoj je načelnica Zorica Jocić saopštila rezultate prvog kruga upisa u srednje škole u Kolubarskom okrugu, bio je buran. Naime, otac i majka jedne devojčice sačekali su je ispred kancelarije i insistirali da im dete bude upisano na željeni smer u Valjevskoj gimnaziji, iako po broju bodova ostvarenom na prijemnom ispitu nije moglo da bude raspoređeno u elitnu valjevsku srednju školu, što joj je bila prva želja.

„Naše dete bi sa tim brojem poena moglo da se upiše u bilo koju gimnaziju u Srbiji, a nije upisano u Valjevsku. Vi morate da to promenite, to je dobro dete i ono mora biti upisano. Shvatite da mora, jer je dobro dete“, govorila je majka devojčice, dok je Zorica Jocić upornim roditeljima objašnjavala da za to nema ni ovlašćenje, ni zakonski mehanizam.

Kada je, međutim, otac svršene osmakinje zavapio „naše dete će se ubiti ako je ne upišete“, načelnica je napustila kancelariju i pozvala obezbeđenje koje je ostalo u raspravi sa nezadovoljnim roditeljima.

Nije pomoglo ni kada im je načelnica omogućila telefonski razgovor sa kabinetom Ministra prosvete, kako bi im bio objašnjen upis i mogućnost žalbe ako smatraju da je povređena procedura, otac i majka neupisane devojčice u Valjevsku gimnaziju besni su napustili prostor Školske uprave.

„Valjevsku gimnaziju su upisali osmaci sa izuzetno visokim brojem poena. Na prirodno – matematičkom smeru, prvi na listi ima 102, 25 poena, a poslednji 92,75 poena. Slična situacija je i sa drugim smerovima, na društveno – jezičkom smeru (srpsko – francuski) prvi na listi ima 115,25 dok poslednji ima 81,42 poena, na društveno – jezičkom smeru (srpsko – nemački) prvi na listi ima 115 dok poslednji ima 89,44 poena i društveno-jezički smer (srpsko – engleski) prvi na listi ima 95,75 dok poslednji ima 88,69 poena“, objašnjava Zorica Jocić, dodajući da se svi učenici moraju upisati u školu isključivo po rasporedu Ministarstva prosvete.

„Ministarstvo je decidno po ovom pitanju i mi nemamo nikakvu nadležnost da decu premeštamo ni iz odeljenja u odeljenje, kamoli iz škole u školu. Ako bi upisivali decu gde ona žele, a ne po broju bodova, obesmislili bi sve, a deci koja su ostvarila veliki broj poena poslali poruku da je njihovo učenje uzaludno“, zaključuje načelnica Školske uprave.

U Kolubarskom okrugu posle prvog upisnog kruga ostalo je 141 slobodno mesto, dok neraspoređenih učenika ima 66. Za svakog svršenog osnovca znači da ima slobodno mesto u nekoj od srednjih škola, ali je važno, kako objašnjava Zorica Jocić, „da su listu želja popunili u skladu sa osvojenim brojem bodova“.

Roditelji koji su dolazili u Školsku upravu, nisu želeli da daju izjavu „zbog mira svog deteta“, kratko pojašnjavajući da nisu dolazili da prete bilo kome, već da traže pomoć smatrajući da je svoj valjevskoj deci koja nisu imala dovoljno poena za gimnaziju „učinjena nepravda“.

Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *