utorak, 28. maja 2024.

Kupovna moć na osnovu espreso kafe

Objavljeno: 26. jula 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Prosečan stanovnik Lajkovca za svoju platu prošle godine mogao je da kupi najviše espreso kafa, a najmanje ovog napitka sebi su mogli da priušte žitelji Osečine. Po tome u Kolubarskom okrugu Lajkovčani imaju najdeblji novčanik, dok je najmanja kupovna moć u Osečini.

Ovo su rezultati istraživanja “Espreso indeks” Instituta za razvoj i inovacije, a koji pokazuje odnos cena kratkog espresa i prosečne plate u 174 grada i opštine u Srbiji. Prema espreso indeksu,  Lajkovac se našao i u prve tri lokalne samouprave koje imaju najveću kupovnu moć u Srbiji, odmah iza Kostolca i Obrenovca.

Istraživanje je urađeno prošle godine anketiranjem ugostiteljskih objekata i popisivanjem cene kratkog espresa u 174 grada i opštine, nakon čega je izračunato koliko se može kupiti kratkih espresa za prosečnu neto platu u 2020. godini za svako mesto, i to je postavljeno kao indeks 100. Sve opštine i gradovi koji imaju indeks viši od 100 imaju i višu kupovnu moć, dok one sa indeksom nižim od 100 imaju nižu kupovnu moć od srpskog proseka.

Dobijeni rezultati pokazuju da je po kupovnoj moći sa espreso indeksom 146 Lajkovac treći u Srbiji i prvi u Kolubarskom okrugu. Na ovoj listi Ljig je na trinaestom mestu sa indeksom 126, Ub na 29 gde je espreso indeks 113, grad Valjevo na 53 – indeks 105. U grupi opština u kojima je espreso kupovna moć iznad proseka nalazi se još i Mionica na 64 mestu sa indeksom 102. Iz Kolubarskog okruga među gradovima i opštinama gde je espresp kupovna moć ispod proseka nalazi se Osečina sa indeksom 94.

“Visok espreso indeks u Lajkovcu se moe obajsniti relativno visokom prosečnom platom u odnosu na druge opštine i gradove i niskom cenom kratkog espresa kao dobra koje je posmatrano u svim mestima u Republici Srbiji. U Lajkovcu je prosečna plata 15.000 dinara viša nego u Valjevu, a cena dobra koje smo posmatrali je niža nego u Valjevu”, objašnjava Nenad Jevtović, direktor Instituta za razvoj i inovacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *