četvrtak, 25. jula 2024.

Kvalitet vazduha nije bolji iako smo svi svesni zagađenja već godinama

Objavljeno: 3. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U okviru Međunarodnog festivala zelene kulture “GreenFest” razgovaralo se o zagađenju vazduha o Srbiji. Reč je i o hroničnom problemu koje ima Valjevo, kao jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, naročito tokom zimske grejne sezone.

Problem zagađenja vazduha je izuzetno kompleksan i potrebno mu je dugoročno posvetiti pažnju. Rešenja se moraju tražiti u zavisnosti od izvora i karaktera zagađenja. Na nacionalnom nivou, važan i neodložan korak jeste usvajanje Strategije zaštite vazduha što bi pomoglo da sve pojedinačne probleme poređamo po značaju, i da ograničena javna sredstva opredelimo tako da ostvarimo najveće moguće efekte, kako u kratkom tako i dugom roku.

“Prošle nedelje smo videli da se praktično ništa nije promenilo. Ništa nije učinjeno po pitanju kvaliteta vazduha recimo u Smederevu ili u Boru gde je situacija još gora. Sa pozitivne strane, imamo mnogo više svesti o ovom problemu i volje da se o njemu razgovara. Možda će Zelena agenda za Zapadni Balkan koji Evropska unija sprovodi biti nova prilika da se rešavanje ovog problema pogura unapred”, rekao je AntoineAvignon, programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena Delegacije Evropske unije u Srbiji. Naveo je da zagađenje vazduha takođe olakšava širenje virusa, što u situaciji epidemije nikako nije povoljno, zbog čega se javlja još jedan razlog za brže rešavanje ovog problema.

“Jedna od osnovnih mera koje je prethodna Vlada donela jeste subvencija za nabavku hibridnih i električnih automobila, što i treba da spada među rešenja, ali tek nakon što se reši zagađenje koje dolazi iz industrije, energetike i individualnih ložišta, odakle zagađenje dolazi najvećim delom. Bez jasnog plana i merljivih indikatora mi ne možemo da rešavamo problem. Dilema između toga da li ćemo da jedemo ili da dišemo ne postoji, potrebno nam je i jedno i drugo”, rekla je Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole u ime Koalicije 27.

Jedan od zaključaka diskusije je takođe i da je energetika važan faktor u ovom problemu, gde je neophodno da ovaj sektor ide u smeru dekarbonizacije, a ne dodatnog razvijanja energetskih postrojenja koje koriste ugalj. Najbolja energija je ona koja se ne potroši – potrebno je ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije koje ne treba posmatrati kao trošak, već kao investiciju koja u potpunosti opravdava uložena sredstva i daje željene efekte ne samo kroz direktnu materijalnu korist, već i korist izraženu kroz unapređeno javno zdravlje.

Jedan komentar na “Kvalitet vazduha nije bolji iako smo svi svesni zagađenja već godinama

  1. kao neko ko odavno ne moze da dise jedino mi je resenje bilo nabaviti ruski preciscivac vazduha … inace zlo kakav je vazduh u srbiji

    4

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *