sreda, 19. juna 2024.

Legalizacija oružja

Objavljeno: 17. marta 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ne postoji procena koliko ilegalnog oružja imaju u svom posedu građani Valjeva. Zvanična statistika pokazuje da u Valjevu i pet opština Kolubarskog okruga ima 28.000 registrovanih komada različitog vatrenog oružja. Pored oružja u legalnom posedu, za koje građani imaju dozvolu i plaćaju porez, pretpostavlja se da građani određeni broj oružja drže u ilegalnom posedu. Novi zakon o oružju i municiji omogućava legalizaciju oružja u naredna tri meseca. Vlasnici oružja mogu da predaju sve vrste oružja i municije najbližoj policijskoj stanici bez dokazivanja porekla oružja i municije i neće odgovarati za neovlašćeno nabavljanje i držanje oružja, objašnjava Goran Timotić iz Policijske uprave Valjevo.

U naredna tri meseca građani mogu da iskoriste ovu povoljnost i legalizuju oružje koje poseduju ili ukoliko više ne žele da ga koriste, mogu da ga predaju policiji, objašnjava Timotić.

Da bi građanini mogli da u legalnom posedu ima oružje, uslov je, pored toga da moraju biti stariji od 18 godina, da su prošli obuku o rukovanju vatrenim oružjem, da nisu kažnjavani za određena krivična dela, da nisu kažnjavani u poslednje tri godine za određene prekršaje javnog reda i mira, gde je propisana kazna zatvora i da ispunjavaju bezbednoste uslove. Novim zakonom o oružju propisani su i dodatni uslovi, čija će primena početi za godinu dana, a to je da će građani morati da dobiju zdravstvenu potvrdu da mogu da poseduju vatreno oružje, kao i da to da će morati da obezbede prostor u kome će na bezbedan način čuvati oružje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *