utorak, 21. maja 2024.

„Ljuba: Platno bez štafelaja“ u Modernoj galeriji

Objavljeno: 13. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U Modernoj galeriji otvorena je nova izložba pod nazivom „Ljuba: Platno bez štafelaja“. Izložba je posvećena Ljubi Popoviću, umetniku koji je svojim zalaganjem doprineo formiranju Moderne galerije i značajno uticao na njen istorijat.

Selekcijom dela nastalih u Jugoslovenskom periodu (1953-1963) i tokom prve dve decenije Pariskog perioda predstavljene su dve faze njegovog stvaralaštva. Izložbom se želelo ukazati na važne promene koje su se desile u likovnom jeziku i okvirima referencije Ljubinog slikarstva tokom sedamdesetih godina XX veka. Radovi svedoče o postupnosti formiranja jedinstvenog simboličkog sistema koji je umetnik razvio. Oni otkrivaju moguće svetove, nastale kao posledica potrage za adekvatnom materijalizacijom simboličkih i emocionalnih sadržaja, potrage koju je Ljuba razumeo kao jedan od zadataka slikarstva.

Izložbu prati jubilarni katalog, dvojezično izdanje na srpskom i engleskom jeziku, sa tekstom pisanim u formi dijaloga ili kontraintervjua, kako u uvodu naglašava autor teksta, istoričar umetnosti Nataša Kristić. Tumačenjem Ljubinih iskaza autor nam otkriva raznolikost ideja na kojima počiva njegovo stvaralaštvo. Interpretacija čuva upitanost nad mogućim objašnjenjima i „dinamičnošću razgovora“ vodi nas kroz pretpostavke likovnog umetnika i teoretičara.

Inače, nova izložba priređena je povodom jubileja 35 godina od osnivanja Moderne galerije Valjevo i 150 godina Valjevske gimnazije. Izložba traje do 28. februara 2021. godine i može se posetiti tokom radnog vremena galerije: radnim danima i vikendom u periodu od 10 do 18 časova. Utorkom galerija ne radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *