utorak, 5. marta 2024.

Ljubin grob i dalje čeka konkurs za uređenje, Aleje velikana neće biti

Objavljeno: 23. maja 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Skoro dve godine je prošlo od smrti slikara Ljube Popovića, a njegov grob ni okolni prostor još uvek nisu uređeni. U naselju Brđani, gde počiva jedan od najvećih srpskih slikara, samo je posečeno šiblje i pokošena trava, kako bi se video krst iznad Ljubine humke. Iako je bilo najavljeno da će na prostoru gde je sahranjen srpski akademik biti Aleja zaslužnih Valjevaca ili uređeni park sa crkvom, skoro dve godine nakon smrti Ljube Popovića, od obećanja se nije dalje odmaklo.

Gradsko veće je još u martu prošle godine usvojilo odluku da se raspiše arhitektonsko-urbanističkog konkursa za idejno rešenje Memorijalnog parka. Odluku, međutim, nisu podržali odbornici lokalnog parlamenta, tako da se od te ideje odustalo. Na kraju je odlučeno da se uradi idejno rešenje za uređenje prostora gde se nalazi grob Ljube Popovića, gde bi trebalo da bude uređeni park sa crkvom. Na takvu odluku je uticao protest žitelja tog dela Brđana koji su smatrali da je “neprimereno” da su u neposrednoj blizini nove osnovne škole i nedaleko od dečjeg obdaništa nalazi groblje.

„Grad će raspisati konkurs za idejno uređenje prostora oko groba Ljube Popovića, a dok se to ne završi i ne realizuje, gradskoj čistoći JKP „Vidrak“ je naloženo da oko Ljubinog groba bude ozidano soklo i da se ceo prostor čisti i održava u najboljem mogućem stanju. U međuvremenu, nastavićemo i dogovore sa SPC u vezi podizanja nove crkve“, rekao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Ljuba Popović

Ljuba Popović je sahranjen u Valjevu 16. avgusta 2016. godine. Iako je njegova želja bila da počiva u porti stare crkve, od toga se odustalo jer tu nikada niko nije sahranjen, pa je za mesto gde počiva slavni slikar izabran Boričevac u Brđanima, mesto koje se nalazi nedaleko od kuće u kojoj je živeo Ljuba Popović.

2 komentara na “Ljubin grob i dalje čeka konkurs za uređenje, Aleje velikana neće biti

  1. Није ми јасно да не постоји ни један ваљевљц староседеоц место на коме је сахрањен Љуба Поповић зове се Магдаленића Шанац а не Боричевац. Зашто се стидите капетана Магдаленића, он је подигао шанчеве који су служили за одбрану Ваљева.

    1

    3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *