petak, 24. maja 2024.

Nagrađeni osuđenici

Objavljeno: 22. maja 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskom zatvoru danas su dodeljene nagrade pobednicima 13. Republičkog festivala osuđeničkog literarnog stvaralaštva na temu „Novi početak“. Na konkurs su se prijavile 23 zatvorske ustanove u Srbiji i to kazneno-popravni zavodi, okružni zatvori, specijalna zatvorska bolnica i Vaspitno-popravni dom iz Kruševca. Na konkursu je učestvovalo 147 autora sa 280 radova.

U kategoriji proze, u konkurenciji 70 radova, prvu nagradu je dobila M.J., iz ženskog zatvora u Požarevcu. Ona je za rad  „Zarobljena ravnica“ dobila novčanu nagradu od 15.000 dinara, knjigu i diplomu. „Ravnica je u mom srcu, mnogo patim za njom. Sanjam noću da kao duh obilazim moju ravnicu. Ovo mi je bila prilika da iskažem sve što mi je u srcu, moju tugu za rodnim krajem, za porodicom. Da ostavim poruku ljudima kako je teško živeti bez voljenih, da ne greše kao što sam ja grešila“, rekla je ova osuđenica iz Perleza kod Zrenjanina, koja je u zatvoru već šest godina.

Drugu nagradu su osvojili D.I.  iz specijalne zatvorske bolnice u Beogradu i N. F. iz zatvora u Padinskoj skeli. Njima je pripala novčana nagrada od po 5.000 dinara, uz diplomu i knjigu. Treću nagradu dele S. M. iz KPZ Požarevac, kao i P.N. iz zatvora u V.I. iz leskovačkog zatvora. Nagrađeni dobijaju po 3.000 dinara, knjigu i diplomu.

U kategoriji poezije se prijavilo 114 zatvorenika sa 210 radova, a po oceni žiriji, prvo mesto je osvojio T.B. iz zatvora u Sremskoj Mitrovici za rad „ Oko posmatrača“. Drugu nagradu dele M.D. iz somborskog zatvora i B.V. iz specijalne zatvorske bolnice. Treću nagradu dele Z.D. iz zatvora u Vranju,  J.L.I. iz specijalne zatvorske bolnice u Beogradu i V.P. iz zatvora u Zaječaru. Oni su nagrađeni novčaninim nagradama, knjigom i diplomom, kao i dobitnici nagrada u kategoriji proze.

Predsednik žirija dr Ivan Zlatković, koji je direktor Osnovne škole „Miloš Obrenović” u Aranđelovcu, je rekao da je ovo za njega bilo veoma neobično iskustvo, jer su radove pisali ljudi kojima je sloboda najznačajniji fenomen.

„Svi oni su pisali prozu ili poeziju o univerzalnim temama – ljubavi, patnji, porodici, odnosu prema bogu, o svemu što je između Erosa i Tanatosa, od rođenja, stvaranja i kreativnih sposobnosti, do smrti. Možda najznačajniji i najzanimljiviji detalj jeste kada otkrijete ko stoji iza tih radova koji su predavani pod šifrom. Tek kada saznate čudesne biografije autora, sve postaje još slojevitije i znatno zanimljivije“, rekao je Zlatković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *