utorak, 5. marta 2024.

Lokalni front: Sporna izgradnja 30 apartmana na Divčibarama

Objavljeno: 29. jula 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine u rekordnom roku od 78 sati, izdalo je dozvolu za gradnju objekta na Divčibarama površine preko 1.500 kvadrata, sa 30 apartmana, međutim, građevinska dozvola je izdata pre nego što je istekao rok za prigovore na izdate lokacijske uslove.

Na to je ukazao aktivista Lokalnog fronta Ljubomir Ranković.

„Jedan ovakav prigovor Lokalni front je u zakonskom roku dostavio Sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Zašto prigovor nismo uputili i nadležnim inspekcijskim službama Grada Valjeva? Oni koji prate rad Lokalnog fronta brzo će se setiti da smo baš tim službama pre tačno četiri godine prijavili bespravnu gradnju betonske brane u strogom centru Divčibara. Reakcija nadležnih je izostala. Dakle, pisati ovim službama i njihovom načelniku očevidno je gubljenje vremena“, rekao je Ranković.

On je naveo da ima više stvari koje su problematične u vezi sa izdatim lokacijskim uslovima za parcelu 887/2 na Divčibarama.

„Nabrojaćemo samo glavne tačke opširnog prigovora: ne postoje uslovi za uređenje zelenih površina, na mnogo mesta idejno rešenje samog urbanističkog projekta ne odgovara važećem planskom osnovu, mnogi parametri projekta odstupaju od parametara naznačenih u lokacijskim uslovima, i, najzad, postoji neusaglašenost sa uslovima za priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu“, naveo je Ranković.

Aktivista Lokalnog fronta Željko Trifunović je naveo da ovo nije bio poslednji gaf urbanističkog projekta, navodeći da se na susednoj parceli 887/3 ni u samom projektu ne vidi ucrtana nikakva kanalizaciona mreža!

„A, šta je, zapravo, moralo da se nađe u projektu, prema važećim uslovima Zavoda za zaštitu prirode? S obzirom da će se graditi 30 apartmana za stotinak korisnika ovi uslovi zahtevaju postavljanje individualnih prečistača otpadnih voda. Ne septičke jame kako tvrde lokacijski uslovi izdati od Gradske uprave. Prečistača u projektu-nema. Istina, nema ni septičke jame. Pomenuli smo rekordnu brzinu kojom je Gradska uprava izdala građevinsku dozvolu. U redu, mala usluga čoveku kome se žuri. Čovek, međutim, nije čekao da istekne zakonskih petnaest dana i  da prođe rok za prigovore kako bi urbanistički projekt postao punovažan. Tek tada može se podneti prijava početka radova, gradilište ograditi, postaviti gradilišna tabla i činiti sve ono što zakon dopušta i propisuje“, naveo je Trifunović.

Aktivisti Lokalnog fronta su predočili fotografije koje su dobili sa lica mesta, a koje su nastale 21. jula, čitav dan pre nego što je građevinska dozvola uopšte izdata.

 

 

Jedan komentar na “Lokalni front: Sporna izgradnja 30 apartmana na Divčibarama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *