utorak, 21. maja 2024.

Lokalni odgovor: 100 dana gušenja

Objavljeno: 28. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Merni uređaji Agencije za zaštitu životne sredine zabeležili su od početka godine ukupno 100 dana u kojima je vazduh u Valjevu sadržao visoke koncentracije suspendovanih PM10 čestica, prekoračujući propisane granične vrednosti, saopštilo je Udruženje “Lokalni odgovor”.

Oni navode da, budući da je do kraja godine preostalo više od 60 dana i da tek predstoji grejna sezona, očekivano je da u 2021. godini vazduh u Valjevu bude prekomerno zagađen najmanje 140 dana.

Zakonom o zaštiti vazduha i Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha propisano je da je dopušteno prekoračenje graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine u vrednosti od 50 µg/m3 najviše 35 dana tokom godine.

Vazduh u Valjevu već deceniju spada u grupu najlošije-treće kategorije zbog prisustva prekomernih koncentracija suspendovanih čestica prašine.

“Na osnovu procene Svetske zdravstvene organizacije u našem gradu 242 osobe godišnje prerano izgubi život usled dejstva zagađenog vazduha. Zbog toga pozivamo predstavnike lokalne vlasti u Valjevu da preduzmu hitne mere da se u najkraćem roku smanji zagađenje vazduha u cilju dostizanja graničnih vrednosti propisanih zakonom. Pozivamo lokalne vlasti, Zavod za javno zdravlje i druge nadležne organe da u danima koji dolaze obaveštavaju građane o prisustvu zagađujućih materija u vazduhu i merama za zaštitu zdravlja”, navodi se u saopštenju za javnost “Lokalnog odgovora”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *