nedelja, 21. jula 2024.

Loš kvalitet vode valjevskih reka

Objavljeno: 14. oktobra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Istraživanje kvaliteta površinskih voda u Valjevu je pokazalo da je voda reke Kolubare ispod mesta gde se izlivaju vode fabrike za prečišavanje otpadnih voda u Goriću potpuno nepodobna za ljudsku upotrebu i slabijeg je kvaliteta u odnosu na kvalitet pre ulivanja otpadnih voda.

Reka Ljubostinja, koja protiče kroz Valjevo, je zbog zagađenja, mrtva, jer nema dovoljno rastvorenog kiseonika u vodi.

Kako su saopštile članice neformalne grupe „VIVA“ (Vodene inspektorke Valjeva), reka Кamenica na Divčibarama je najslabije, pete klase zbog fizičkohemijske neispravnosti, slabog ekološkog statusa zbog prisustva fekalnih bakterija.

Bukovska reka koja je pritoka reke Gradac je četvrte klase zbog fizičkohemijske neispravnosti.

„Što se tiče Kolubare, ulivanje otpadnih voda iz fabrike za prečišćavanje voda menja kvalitet, klasu vode u Кolubari u petu klasu, što odgovara lošem ekološkom statusu. To znači da ova voda ne može da se koristi ni u kakve svrhe. U takvim vodama nema ni biljnog ni životinjskog sveta, niti se voda može koristiti za ljudsku upotrebu u bilo koje svrhe“, rekla je aktivistikanja grupe “Viva” fizikohemičar Biljana Mladenović.

Biljana Mladenović, foto: VIVA

Ista sitaucija je i sa vodom reke Kamenica na Divčibarama, čiji je uzorak uzet nedaleko od mesta gde se u nju uliva Čalački potok, a analize su pokazale da i ta voda pripada petoj klasi kvaliteta, što znači da ne može da se koristi ni u kakve svrhe.

„Кada je reč o kvalitetu Bukovske reke, uzorak vode je uzet nedaleko od ulivanja Crne Reke i pripada četvrtoj klasi kvaliteta, što je voda sa slabim ekološkim statusom, prvenstveno zbog visoke koncentracije amonijaka, a prema mikrobiološkim pokazateljima pripada vodi druge klase kvaliteta“, rekla je Biljana Mladenović.

Ove sedmice je na red došla reka Gradac, a ova organizacija je uzorak vode uzela ispod Berkove brane, kod prodavnice „Europrom“.

“Smatram da svi zajedno u Valjevu nemamo informacije o kvalitetu površinskih voda i ko ih zagađuje, te se sumnja da nadležni ne sprovode kontrolu zagađivača, koji se ne kažnjavaju. Mi ćemo uzimati uzorke na više mesta i da javnost će biti obaveštena o rezultatima analize i kvalitetu površinskih voda. Hoćemo da doprinesemo da se pokrene javna debata o kvalitetu površinskih voda, da ljudi za to znaju i da učestvuju u rešavanju problema“, rekla je Slavica Pantić, diplomirana pravnica, članica grupe „VIVA“.

Slavica Pantić, foto: VIVA

Projekat „Кo to tamo zagađuje?“ se sprovodi u okviru projekta „Zeleni inkubator“, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Inženjeri zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *