nedelja, 16. juna 2024.

Mađarsko zlato za prepečenicu iz mioničkog kraja

Objavljeno: 30. aprila 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Među skoro 1.200 uzoraka raznih voćnih rakija iz nekoliko zemalja Evrope, na Međunarodnom takmičenju za rakije i destilerije “Magnus spiritum“ u Mađarskoj, šljivovica iz mioničkog kraja nagrađena je zlatnom medaljom za kvalitet. Takmičenje je održano u mađarskom gradu Mohač, a šljivova prepečenica koju su proizveli Miroslav i Saša Krstivojević iz mioničkog sela Krčmar, od maksimalnih 20 bodova prema oceni sedmočlanog žirija dobila je 19. Uzorci su dobijali bodove za pojavu, aromu, ukus i ukupan utisak. Iz Srbije je učestvovlo desetak proizvođača.

“Za našu proizvodnju, a pre svega domaćinstvo, ovo je prestižna nagrada, izazov i obaveza da održimo kvalitet i proširimo plasman po starom tradicionalnom receptu proizvodnje. Pošto smo već osvojili četiri srebrne medalje na Sajmu šljiva u Osečini, oprobali smo se malo i na prostoru Evropske unije. Planiramo da uzorke šaljemo i na takmičenja u Kini i Rusiji, jer se tu kvalitet ocenjuje a gde ima kvaliteta, plasan je zagarantovan“, kaže proizvođač Saša Krstivojević.

Rakija za koju su Krstivojevići nagrađeni u Mađarskoj proizvedena je u jesen prošle godine a reč je o sorti čačanska rodna. Trenutno proizvede  do 1.000 litara prepečenice iz sopstvenih voćnjaka podno Maljena, u kojima šljivu gaje po principima organske proizvodnje.

“Stanje u ovoj proizvodnji trenutno je haotično, ali kvlaitet uvek nađe kupca. Ako govorimo o tome da li se više isplati proizvoditi rakiju ili šljivu prodavati u svežem stanju tu nikad nema pravila, ali i pored svega mi smo se uglavnom bazirali na preradi šljive u rakiju“, navodi Krstivojević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *