subota, 20. aprila 2024.

„Malo novca u budžetu za rešavanje aerozagađenja“

Objavljeno: 10. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO –  Lokalna vlast u Valjevu planira da sledeće godine prekomerno aerozagađenje umanji za deset puta, samo na 10 dana godišnje. Sve što godinama nije postignuto, rešiće se dogodine za sumu od 58,1 milion dinara, saopštila je organizacija “Lokalni odgovor”.

Kako se navodi u saopštenju, gradska vlast je budžetom za sledeću godinu za tu namenu planirala 25 miliona dinara za: kupovinu planova, nabavku opreme (pelet, kotlarnice, podstanice), monitoring životne sredine, zaštitu reke Gradac, uklanjanje divljih deponija i izgradnju regionalne deponije. To stoji, kako se navodi, u Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2021. godinu koji je ponuđen javnosti na uvid.

“Vazduh u Valjevu godinama spada u grupu treće kategorije. Najlošijeg kvaliteta zbog prekomerne zagađenosti veliki broj dana godišnje (130-170). Izveštaji domaćih i stranih zdravstvenih institucija i ekoloških organizacija svrstavaju Srbiju i Valjevo u sredinu sa najvećim brojem prerano preminulih godišnje usled izloženosti uticaju zagađenog vazduha. Valjevo je zbog aerozagađenja grad smrti”, saopštava “Lokalni odgovor” uz poziv građanima da zahtevaju hitne mere radi smanjenja aerozagađenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *