četvrtak, 25. jula 2024.

Malo više dana sa “prihvatljivim” vazduhom”

Objavljeno: 15. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO –  Protekle nedelje aerozagađenje u Valjevu je dostizalo niže vrednosti u odnosu na prvu nedelju decembra. U protekloj sedmici vazduh u Valjevu je 2 dana bio „zagađen“, 3 dana „prihvatljiv“ i 2 dana kvaliteta „dobar“.

Kako se navodi u novom izveštaju “U pet do 12” koji priprema organizacija “Lokalni odgovor”, najviša zabeležena koncentracija PM10 suspendovanih čestica za prošlu nedelju zabeležena je u utorak, 8.12.2020. u 21:00 čas i iznosila 152.83 μg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u isto vreme što je iznosilo 148.35 μg/m3.

“Visina aerozagađenja u Valjevu je u protekloj nedelji predstavljala rizik za zdravstveno osetljive osobe. Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu). Informacije o prekoračenim graničnim vrednostima koje objavljuje Grad Valjevo sa četiri dana zakašnjenja su neupotrebljive”, saopštava “Lokalni odgovor”.

Podseća se da je Gradska uprava u nacrtu budžeta za 2021. godinu projektovala za narednu godinu desotostruko smanjenje zagađenja u Valjevu i to “investiranjem u izgradnju kanalizacije na Divčibarama”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *