ponedeljak, 20. maja 2024.

Osmi rođendan Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo

Objavljeno: 15. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, radno slavi svoj 8. rođendan, kada je 2012. počela sa radom laboratorija tada najmlađeg centra u sistemu državne zdravstvene zaštite. Ove godine prve bebe  nastale ovom centru  postale su đaci prvaci.

Svoj osmi rodjendan centar za vantelesnu oplodnu Opšte bolnice Valjevo, slavi zajedno sa  456 do sada rođenih  beba, širom zemlje, regiona, ali i dalekih destinacija.

“Nismo više najmlađi državni centar. Sada se za nas pre može reći da smo centar koji postavlja standarde i uvek ide korak dalje, za šta se čitav tim od starta zalagao”, sa ponosom kaže dr Branko Budimirović, subspecijalista za fertilitet i sterilitet i vođa malog, ali kompaktnog tima koji čini čuda, kako kažu roditelji beba nastalih ovde.

Ono po čemu se valjevski VTO centar sa ponosom izdvaja od samog starta jeste mogućnost zamrzavanja prekobrojnih embriona, što je u ovoj godini pandemije bilo od posebne važnosti.

Kada je počela pandemija Covida 19, mi smo bili u sred postupaka koje je trebalo na bezbedan način završiti. Zamrzavnje embriona i odlaganje nastanka trudnoće do smirivanja situacije bila je preporuka ESHRE zajednice koju smo lako ispoštovali. Takođe, imajući u vidu važnost krioskladišta, ove godine uspeli smo da pokrenemo projekat koji će polovinom sledeće godine rezultirati povećanjem kapaciteta našeg krioskladišta kao i njegovom automatizacijom”, ponosno navode u centru.

U ovoj godini rodila se i jedna zaista posebna beba, koja je svakako priznanje znanju i stručnosti tima za biološki potpomognutu oplodnju.

“Jasno nam je koliku borbu vode parovi koji imaju problem sa začećem i zato se trudimo da zajedno nađemo način da do bebe dođemo. Naš centar je prva državna ustanova u kojoj je nastala beba rođena iz zamrznutih embriona 2014. godine, a zatim i iz zamrznutih oocita 2018.godine. Ove godine rođena je i beba kod pacijentkinje koja se borila sa onkofertilitetom koja je bebu dobila u 44.godini nakon što joj je prvenstveno sačuvan život. To je zaista veliki uspeh našeg centra”, kaže Mirka Đorđević, klinički embriolog,  jedan od dva stalno zaposlena embriologa u centru.

“Ova priča dokazuje da je nastanak života zaista jedno čudo u kojem „učestvujemo“. U toku pripreme za postupak vantelesneo plodnje u našem centru kod pacijentkinje je otkriven karcinom jajnika. Žena je tada imala 37 godina, operisana je i posle pet godina kada se smatra da je bezbedno, nastavili smo sa postupkom. Skupljane su jajne ćelije iz prirodnog ciklusa bez ikakve hormonske stimulacije koja može biti rizična u ovom slučaju, više od godinu dana. Prikupljene oocite  su zamrznute, pa su kada su se stekli uslovi za postupak, odmrznute i oplođene, a na kraju je urađen embrio transfer. Nastala je trudnoća koja se završila rođenjem zdrave bebe. Život je zaista čudo”, zaključuje dr Budimirović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *