utorak, 25. juna 2024.

Manji rod, manja potražnja i niska cena za šljivu

Objavljeno: 25. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Za razliku od prošle godine, ovog leta u valjevskim voćnjacima šljive će prema procenama biti manje za za 30 do 40 procenata. Na manji rod kraljice voća ove godine, prema rečima stručnjaka, uticale su nepovoljne vremenske prilike tokom proleća.

Berba je počela ali je plod šljive veoma malo tražen a i otkupna cena ove godine neide na ruku voćarima pa će najverovatnije najveće količine ovogodišnjeg roda završiti u rakiji. Prema rečima Jovana Milinkovića iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe “Valjevo“ najviše je podbacila sorta stenlej, a na to su uticale velike količine padavina tokom maja.

“U toku je berba čačanske lepotice koja je dobro rodila. Pošto nema puno šljiva proizvođači su se nadali da će biti mnogo bolja cena, međutim slaba je potražnja. Šljiva ne ide za Rusiju ili vrlo malo. Taj posao smo izgleda jednostavno izgubili ili su ga neki drugi preoteli od nas, tako da su proizvođači u velikom problem jer ne znaju šta će sa tom sortom šljiva koja je prvenstveno namenjena za upotrebu u svežem stanju. Međutim, nešto malo se kupuje za sečenje, ali je cena dosta niska i kreće se od 15 do 18 dinara po kilogramu. Mnogi ne znaju šta će sa njom, a ono što će se najverovatnije desiti je to da će veće količine ove sorte otići u rakiju“, kaže Milinković, savetodavac za voćarstvo.

Za petnestak dana počeće i berba čačanske rodne koja u zavisnosti od zasada i nije baš u tako lošem stawu. Za razliku od prethodne dve sorte ona bi trebalo da bolje prođe na tržištu jer je slična požegači i dosta se koristi kao sečena na polutke.

“ Po meni otkupna cena čačanske rodne trebalo bi da pređe 20 dinara po kilogramu možda da bude 25, a stenlej 25 do 30 dinara ali videćemo kakva će biti potražnja. Čačansku rodnu hladnjačari će da  kupuju,seku i prodaju kao takvu, jer većimaju  ugovorene određene količine. Sa stenlejom, kao najtraženijom sortom videćemo šta će biti. Pošto na našem terenu imamo dosta sušara i velikih preradnih kapaciteta stenlej bi možda mogao da postigne neku iole zadovoljavajuću cenu da proizvođač pokrije svoje troškove i malo zaradi. Ipak, mislim da stenleja neće biti dovoljno čak ni za sušenje“, navodi Milinković.

Šljiva se u vaqevskom kraju kraju gaji na oko 12.000 hektara, a prošlogodišnja otkupna cena kretala se od 12 do 20 dinara za kilogram.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *