ponedeljak, 26. februara 2024.

Matijin 80-ti rođendan u društvu “mladih školskih drugova” iz Gimnazije

Objavljeno: 2. decembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – “Ako imaš nerv da se nečim baviš, nikad se nećeš umoriti ako to radiš”, poruka je Matije Bećkovića njegovim, kako sam reče, “mladim školskim drugovima” u Valjevskoj gimnaziji, gde je, tradicionalno proslavio svoj rođendan, 80-ti po redu, prenosi Blic.

Rođen u Senti, a u Valjevo da uči školu došao iz Velje Dubokog, slavni pesnik i akademik Matija Bećković uvek ponavlja da je u gradu na Kolubari “rođen kao pesnik”. Zato Valjevo i svoje gimnazijske dane nikada ne zaboravlja, a u školi gde je, na literalnom konkursu, dobio svoju prvu književnu nagradu, svoj rođendan, 29. novembar, tradicionalno slavi, ponosan što mu se slika nalazi u galeriji znamenitih gimnazijalaca.

Jubilarni 80-ti po redu bio je prilika da, uz dobijanje poklona, on svoje vreme pokloni razgovorom sa “mladim školskim drugovima”, sadašnjim đacima škole za koju je napisao tekst himne, za koju je muziku komponovala njegova ćerka Ljudmila.

“Kada sam došao, Valjevo je u to vreme bilo nekako veselo i ucvetalo. Imao sam osećaj da je neko tada rekao da je na železničku stanicu stigao Marlon Brando, niko se ne bi ni pomerio jer u Valjevu je bio već jedan koji je jako ličio na njega. Bio je jedan kao Džems Din. Devojke su bile kao Ava Gardner i Sofija Loren. Glavna institucija je bila korzo. Išao sam u kafanu da se hranim. Ovde gde je ‘Central’, prekoputa je bila jedna kafana, imali ćevapčiće i oni su bili sedam dinara komad. Ja sam imao 70 dinara. I onaj što je doneo, dao mi je dva hleba, ja sam na kraju dao svih 70 dinara koje sam imao, a on meni kaže: “A hleb? Šta ti misliš da je meni danas krsna slava?”. Oprostio mi je što nisam imao, a ja to još pamtim – prepričavao je na rođendanu Bećković svoje gimnazijske dane mladim Valjevcima.

Između tih i današnjih dana, smestile su se i dve čuvene poeme “Vera Pavladoljska” i “Kad dođeš u bilo koji grad”, obe posvećene njegovoj pokojnoj supruzi Valjevki Veri Pavladoljskoj. Prva je te 1962. bila senzacija kada ju je slikar Radomir Stević Ras objavio kao bibliofilsko izdanje, štampana u samo 50 primeraka i  odmah je rasprodata, a danas se kao bibliofilsko izdanje nalazi se u Gutenbergovom muzeju u Majncu i Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Drugu, pak, Matija je prvi put javno čitao na svoj rođendan, naravno u Valjevu pre 20 godina, godinu dana nakon smrti voljene supruge.

Rođendanski razogovor sa mladim školskim drugovim, pesnik je zaključio porukom za buduće dane. “Ako imaš nerv da se nečim baviš, nikad se nećeš umoriti ako to radiš. A onda ćeš radeći i uspinjući se tom lestvicom uraditi nešto za šta si mislio da nikad nećeš biti sposoban. Jedan od važnih ključeva je kada misliš da bi bilo dobro kad bi neko nešto napisao, snimio film… A onda, vremenom, počinješ da shvataš da to nikom drugom ne pada na pamet, osim tebi”, reči su Matije Bećkovića.

Foto: Dragan Krunić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *