četvrtak, 25. jula 2024.

Medicinska sestra u autobusu spasila život sugrađaninu

Objavljeno: 11. januara 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Instrumentarka u angiosali valjevske bolnice Nataša Cvetković blagovremenom primenom reanimacije spasila je život jednom Valjevcu, koji se u trenutku kada mu je pozlilo zatekao u gradskom autobusu. Kako je saopšteno iz valjevske bolnice, sve se odigralo ispred kuće ove medinske sestre, kada je vozač zaustavio autobus i tražio vodu, jer je putniku M.O. pozlilo.

„Nataša je odmah pristupila reanimaciji i uspešno svojim primerom prikazala nesebičnost, stručnost i požrtvovanost. Ona je zatekla M.O. bez svesti u gradskom prevozu. Odmah je prstupila kardiopulmonalnoj reanimaciji. Sve vreme je činila spoljnu masažu srca i veštačko disanje na podu autobusa dok nije došla ekipa Hitne pomoći koja je kasnije preuzela pacijenta i zbrinula po svim principima dobre kliničke prakse. Pacijent je transportovan u bolnicu, konstatovan mu je akutni infarkt miokarda, pa je po hemodinamskoj i ritmičkoj stabilizaciji uveden u angiosalu i urađena mu je primarna perkutana intervencija sa implantacijom jednog stenta. Pošto je instrumentar Nataša Cvetković bila pripravna u dežurnoj ekipi, instrumentirala je i samu intervenciju pacijentu“, navodi se u saopštenju za javnost valjevske bolnice.

Ova viša medinska sestra u valjevskoj bolnici radi od 2003. godine. Najpre je bila je sestra Opšte hirurgije, a nakon izvesnog vremena prešla je u operativni blok gde se usavršavala kao instrumentar. Otvaranjem angiosale počela je da radi kao vaskularni instrumentar. Za vreme dugogodišnjeg rada sa najozbiljnije životno ugroženim pacijentima imala je još jednu situaciju kada je pritekla u pomoć povređenom detetu. Situacija u kojoj je na ulici pomogla čoveku joj se prvi put dešava.

„Meni ovakva situacija samo dodatno daje snagu. Posao koji radim je takav da mora da se radi sa velikom ljubavlju. Trudim se da što više znam i konstantno učim jer je neophodno upoznavati se sa novitetima u struci. Naravno svo znanje koje imamo kao medicinski radnici nam pomaže da u ovakvim situacijama odreagujemo kako treba. Kada se ovakve situacije dešavaju potrebno je znanje i hladna glava u smislu pravilnog reagovanja. Da biste to postigli morate da imate znanje i iskustvo. Moja preporuka svima koji se zadese u sličnoj situaciji jeste da moraju da savladaju strah i da ako ne znaju da pomognu sačekaju stručnu pomoć jer je to bolje za životno ugroženog. Ne sumnjam da bi svako odreagovao kao i ja, da bi prišli i pomogli. Najveća nagrada mi je da je čovek preživeo i da je dobro jer posao koji radim, radim sa velikom ljubavlju. Najveća podrška koju dobijam dolazi od mojih kolega, jer samo kroz timski rad možemo da imamo dobre rezultate“,  priča Nataša .

Angiosala u Valjevu postoji šest godina i jedina je na sekundarnom nivou koja ima 24 pripravnost svih 365 dana godišnje. U protekloj godini urađeno je 1.453 intervencije u angiosali, a od toga zbrinuto 317 akutnih infarkta miokarda,  urađeno je i 311 intervencija na perifernim arterijama, ugrađeno je i 70 pejsmejkera.

 

 

2 komentara na “Medicinska sestra u autobusu spasila život sugrađaninu

  1. Sve cestitke humanoj i pribranoj sestri ..Svaka joj cast na ljudskom i profesionalnom odnosu preme bolesnom coveku!!SVE JOJ NAJBOLJE ZELIM!!

    4

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *