sreda, 24. aprila 2024.

Međunarodni susreti flautista “Tahir Kulenović”

Objavljeno: 21. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od danas do 25. februara u Muzičkoj školi “Živorad Grbić će po 26. put biti organizovani Međunarodni susreti flautista “Tahir Kulenović”. Takmičenje se ove godine organizuje pod sloganom “UVEK U MODI!”.

Kako je saopšteno, kroz pet takmičarskih dana učestvuje 164 mladih flautista svih obrazovnih nivoa iz sedam država (Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija), koji će svoju muziku i talenat interpretirati u solističkim nastupima, ali i kroz izvođenja u čak 20 kamernih ansambala.

Ove godine najbolje mlade flautiste u regionu ocenjivaće sedam akademskih profesora muzičkih akademija Beograda, Novog Sada, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sofije i najeminentniji profesori flaute srednjih škola Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Šapca  i škole domaćina.

Koncert povodom svečanog otvaranja 26. međunarodnih Susreta flautista zakazan za četvrtak, 22. februar u 20 časova. Ove godine je programskog karaktera i sastavljen od dela romantičnih autora. Koncertni program pod nazivom “Očaravajuća Romantika” obuhvatiće dela Šuberta, Rajnikea, Mejera-Olber Slebena i slovenačkog autora Srebotnjaka, a izvešće ga renomirani slovenački flautista Matej Zupan, redovni profesor  na Akademiji za Glasbo u Ljubljani i  pijanista Filip Milisavljević, angažovan kao samostalni stručni saradnik na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Susreti će biti zaokruženi u nedelju, 25. februara u 20 časova, koncertom laureata i proglašenjem apsolutnog pobednika, najuspešnijeg pedagoga i najboljeg klavirskog saradnika takmičenja. Prateći program takmičenja čini masterklas namenjen takmičarima, u realizaciji profesorke  Muzičke Akademije u Zagrebu, prof. Renate Penezić  i izložba  flauta u realizaciji Centra za flautu “Flute Tuning” iz Beograda.

Organizatori festivala su valjeska Muzička škola “Živorad Grbić” i Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, a generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo.

Ovo takmičenje pokrenuto 1999. godine na inicijativu profesora Kulenovića, jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, prvi je valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje  najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Za 26 godina trajanja, Susreti flautista su postali najveće međunarodno takmičenje posvećeno flauti u regionu bivše SFRJ.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *