sreda, 24. aprila 2024.

Vazduh u Valjevu ponovo III kategorije

Objavljeno: 22. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Svakog dana protekle nedelje stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “veoma loš” i “loš”. To se navodi u izveštaju Lokalnog odgovora o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni.

Kako je navedeno, od početka godine do 19. februara, u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 38 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). Time su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o zaštiti vazduha da se vazduh u Valjevu svrsta u III kategoriju, što predstavlja najslabiji kvalitet vazduha.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio veoma loš i loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

“ Uprkos utvrđenim propustima o primeni Zakona o zaštiti vazduha koje su dovele do povrede prava građana Valjeva na čist vazduh, te preporukama Zaštitnika građana da se usvoje planovi i primene mere kojima bi se zaštitilo zdravlje građana, Grad Valjevo do današnjeg dana nije usvojio Plan kvaliteta vazduha, niti kratkoročne akcione planove koji bi doprineli dostizanju graničnih vrednosti zagađujućih materija propisanih zakonom”, navodi Lokalni odgovor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *