subota, 20. aprila 2024.

Meštani Balačke još uvek bez vode

Objavljeno: 1. aprila 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Meštani romskog naselja Balačka u ataru Brankovine već godinama čekaju na rešavanju problema sa vodosnabdevanjem. Iako im je  kažu u više navrata obećavano, ali i najavljivano da će voda iz gradskog vodovoda poteći i u ovom delu Valjeva u slavine su ovde još uvek suve.

“Ja imam šestoro dece, četvoro ih ide u školu, a živimo od socijalne pomoći od 18.000 dinara. Pre nekoliko dana dolazili su nam iz Centra za socijalni rad i kažu da će nam oduzeti decu zato što smo prljavi, ne vodimo računa o higijeni, zašto deca idu prljava u školu. Mi imamo bazen, česmu u centru naselja, pa što nam nisu doterali svake nedelje bar po dva puta vodu da bi imali za decu. Šta da radim? Da uzmem dva balona da idem do Dokmira. Nemamo nikakve uslove za život, a Centar za socijalni rad hoće da nam oduzme decu“, kaže Slobodan Pavlović.

Žitelji Balačke kažu da se često obraćaju nadležnima, ali da njihovi apeli za urednim vodosnabdevanjem nisu urodili plodom. Vodom se uglavnom snabdevaju sa manastirskog imanja u selu Dokmir, ali je kažu na taj način teško podmiriti svakodnevne potrebe. Svaka kuća ima i cisterne za vodu koje su kapaciteta do 2.000 litara, što ih po cisterni sa prevozom košta 3.000 dinara. Ta količina vode, kažu, nije dovoljna za sedmične potrebe jedne višečlane porodice.

“Mi smo ovde bez vode i puta, nikakve uslove nemamo, svi nam obećavaju kule i gradove, ali to je bacanje prašine u oči. Samo pred izbore obećavaju, ali mi od toga nemamo ništa. Snalazi se kako ko zna i ume. Po vodu idem u Dokmir, nekih osam kilometara odavde. Idem autom, a šta će oni koji nemaju sopstveni prevoz, moraju da plate da bi imali vodu za piće, a za kupanje i da ne pričam. U 21. veku ovo je stvarno žalosno“, priča Radisav Pavlović.

Još 2012. godine misionari mormonske crkve Isusa Hrista – svetaca poslednjih dana poklonili su 13 miliona dinara za izgradnju rezervoara i lokalnog vodovoda u Balačkoj. Rezervoar pijaće vode, kapaciteta 10 tona, je izgrađen i jedno vreme je, kažu meštani, valjevski Vodovod redovno punio vodom, ali već duže vreme kako tvrde on nije u funkciji. Naglašavaju da dugo nije čišćen, ali i da kada je i bilo vode nije se znalo reda ko i koliko vode natoči.

“Mi skoro svakoga dana zovemo u Vodovod i oni nam obećavaju, međutim, od toga nema ništa. Dve godine cisternu vode niko nam nije dopremio. Nedavno su u blizni naših kuća pronašli vodu i rekli su nam da će za šest meseci raditi, ali osim merenja terena ništa više nije urađeno“, navodi Slobodan.

Meštani Balačke kažu da im je voda preko potrebna i apeluju na nadležne da i njihova domaćinstva budu priključena na gradski vodovod, da im se omogući da priključak plate na rate, potom i da izmiruju obaveze za utrošenu vodu.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *