petak, 12. aprila 2024.

Milan Milaković apsolutni pobednik 40. izložbe simentalaca u Lajkovcu

Objavljeno: 28. septembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC- Mladi odgajivač Milan Milaković iz Mratišića je ponovio prošlogodišnji uspeh: njegova krava Luna je apsolutna šampionka 40. regionalne izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu.

U trećoj laktaciji za 305 dana dala je 6.516 litara mleka sa prosečno 4,06 procenta mlečne masti, a dnevni maksimum joj je bio 50 litara. Luna je kćerka čuvene krave Lare iz farme Milaković, koja je prethodnih godina osvojila sve nacionalne nagrade.

Devetočlano domaćinstvo Milaković uzgaja oko 70 simentalaca, a na lajkovačkoj izložbi redovno se predstavljaju od 2000. godine.

Za šampionku u kategoriji krava stručni žiri je izabrao Malenu, vlasnika Milovana Babića iz Jabučja. Kod prvotelki je najbolje ocenjeno grlo Zora, proizvođača Milene Dimitrijević iz Gornjeg Mušića, dok je najkvalitetniju junicu izveo Miljko Petrović iz Tabanovića, u pitanju je grlo Senka.

Izložba priplodnih goveda simentalske rase, foto: Opština Lajkovac

Dominirali su lajkovački i mionički stočari, a očigledno da je sve više odličnih proizvođača sa vrlo kvalitetnim grlima u Jabučju, najvećem selu opštine Lajkovac. Među stotinak izvedenih goveda, po broju grla i pratilja u sve tri kategorije istakle su se porodice Jevrić, Milić i Babić iz lajkovačkog sela Jabučje, Milaković iz Mratišića, Grbović i Vujić iz Osečenice (opština Mionica), zatim legendarni Vidosav Čitaković iz Gornjeg Mušića kod Mionice i farmeri Ćatić i Blažić iz Jabučja.

Za kolekciju krava nagrađena je Zorica Milić iz Jabučja, najbolju kolekciju junica prikazao je Milan Milaković iz Mratišića, dok je šampionski pehar za najbolju kolekciju prvotelki pripao Aleksandru Jevriću iz Jabučja, koji je proglašen i za najboljeg stočara opštine Lajkovac.

Novčane nagrade u svim kategorijama iznosile su od 20.000 do 40.000 dinara. Simbolično su male pehare dobili najmlađi članovi porodica farmera, a povodom jubileja dodeljene su plakete zaslužnim organizacijama i pojedincima.

Komisiju za ocenjivanje grla činili su dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje, dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Valjevo. Predsednik žirija dr Pantelić rekao je da je izložba u Lajkovcu jedinstvena u Srbiji jer u nijednoj opštini nije održana 40 puta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *