sreda, 19. juna 2024.

Jubilej Umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića”

Objavljeno: 28. septembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Svečanim otvaranjem retrospektivne izložbe slika i objekata Radovana Trnavca Miće pod nazivom „Realno-Nadrelano“, Internacionalni umetnički studio je proslavio jubilej 25 godina postojanja.

Izloženo je 15 dela Radovana Trnavca Miće, nastalih u periodu od 1976. do 2017. godine.

„Pre 25 godina, ova insitucija je trebalo da bude moj legat. Čelnicima grada Valjeva sam tada rekao da želim da pokažem svoj grad celom svetu. Tada sa živeo u Americi i znao sam koliko je lepo moje Valjevo, grad u kojem sam odrastao. Govorio sam im da ćemo dovoditi umetnike iz celog sveta i da ćemo ovde napraviti jednu divnu galeriju. Tu moju ideju o osnivanju Internacionalnog umetničkog studija čelnici grada su prihvatili. Sada, posle 25 godina, mogu da kažem svima vama, da je Internacionalni umetnički studio jedna od retkih institucija kulture i umetnosti koja je prikupila kolekciju 245 umetničkih umetničkih dela, plus dve velike skulpture koje se nalaze ispred Studija. U našoj galeriji izlagalo je preko 500 umetnika iz celog sveta. To je, naravno, velika vrednost”, rekao je Radovan Mića Trnavac.

Otvaranje izložbe, foto: Umetnički studio Radovan Trnavac Mića

Mićinu retrospektivnu izložbu „Realno – Nadrealno“ otvorila je istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, koja je rekla da svaka retrospektiva lista neku istoriju, a da je kulturna istorija sveta ustvari konstanta likovne poetike Radovan Trnavca Miće.

Ona je istakla da je Mićina slika sačinjena iz realnih segmenata, iz viđenog, iz izmaštanog, iz realnog, do nadrealnog, ali da nas sadržaj njegove slike i upozorava, sakuplja u sebi neke zaboravljene momente iz prošlosti, otvara nam pitanje gde je granica između onoga što vidimo i čega se prisećamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *