subota, 2. decembra 2023.

Milenko Pavlović dobija ulicu u Osečini

Objavljeno: 18. aprila 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

OSEČINA –  Nakon što je lik pilota-heroja Milenka Pavlovića počeo da obilazi svet, jer je “Pošta Srbije” izdala poštansku marku sa likom komandanta lovačke eskadrile natradalog tokom NATO agresije, Milenko Pavlović dobiće ulicu u Osečini. Pavlović je rođen u selu Gornje Crniljevo kod Osečine, a njegovo ime poneće jedna od glavnih ulica u toj varošici.

“Na godišnjicu njegove smrti Opština Osečina će ime pilota Milenka Pavlovića nadenuti jednoj od centralnih gradskih ulica, sadašnjoj Bolničkoj, koja je nedavno temeljno obnovljena i doterana. Svečano otvaranje ulice je zakazano za 4. maj u 17.30 časova”, kaže zamenik predsednika opštine Osečina Nenad Stevanović. To će biti druga ulica u Srbiji koja nosi ime Milenka Pavlovića, posle centralne ulice u Batajnici, gde se nalazi aerodrom na kojem je službovao Pavlović.

Ove godine Valjevo i Osečina zajednički će obeležiti dve decenije od herojske pogibije potpukovnika Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, koji je nastradao na nebu iznad Valjeva. Program u znak sećanja na Milenka Pavlovića će trajati od 3. do 5. maja, a održaće se u Valjevu, Osečini i njegovom rodnom selu Gornje Crniljevo.

Milenkov poslednji let trajao je samo 12 minuta i bio je i poslednji let tokom NATO agresije. Njegov avion pogodile su tri rakete ispaljene sa holandskog F-16 u reonu Tuzle, pa se zapaljena letelica hrabrog pilota srušila u Petnici. Nakon pogibije, odlikovan je Ordenom za hrabrost, dok mu je valjevska eparhija dodelila najviše eparhijsko priznanje, Orden Svetog vladike Nikolaja. Međutim, Orden Narodnog heroja, Pavlović nikad nije dobio.

Milenko Pavlović je rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Posle vojne gimnaziju u Mostaru, završio je Vazduhoplovnu akademiju u Zadru, a komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je godinu dana pre NATO agresije. Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu, sinove Srđana i Nemanju i majku Radmilu, koja crninu ne skida još od 4. maja 1999. godine, kada je ostala bez sina.

 

 

 

Jedan komentar na “Milenko Pavlović dobija ulicu u Osečini

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *