subota, 20. aprila 2024.

Miloš Jevtić prvi dobitnik novinarske nagrade „Beli“

Objavljeno: 29. avgusta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na Kneževom polju, na planini Povlen održana je svečanost uručenja nagrade za ukupan doprinos kulturi i novinarstvu koja nosi ime poznatog pisca i novinara Radovana Belog Markovića. Na svečanosti je otkrivena njegova skulptura u drvetu, rad vajara Milutina Rankovića, prenosi RTS.

Skulpturu Radovana Belog Markovića otkrili su predsednik Vučić i Matija Bećković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon što je otkrio skulpturu Radovana Belog Markovića na Kneževom polju, na Povlenu, da taj spomenik nije mogao da dobije bolji postament, a to je cela jedna planina.

„Lep pijedestal je dobio ovaj spomenik. Celu jednu planinu. I to opet srpski, valjevski paradoksalnu planinu. Povlen čini više vrhova, ali su tri najvažnija: mali, srednji, veliki. I naravno, mali je viši i od srednjeg i velikog. U tom kontekstu večite borbe krajnosti koja često liči na Kamijevski apsurd stvarao je Radovan Beli Marković duboko ukorenjen u svom zavičaju i veri, istovremeno duhovit i produhovljen“, izjavio je Vučić.

Foto: FB Aleksandar Vučić

Nagradu „Beli“, koju je osnovalo ovo udruženje u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture dodeljeno je novinaru i publicista iz Beograda Milošu Jevtiću.

„Očekujem da će oni koji budu nastavili put Beli Markovića kroz Povlen i srpsku misao i biti nosioci ove nagrade znati da je Beli Marković veliko i značajno ime našeg duha“, rekao je dobitnik priznanja.

Svečanosti su, pored predsednika Srbije Aleksandar Vučića i akademika Matije Bećkovića,  prisustvovali lider SPS-a Ivica Dačić, vladika valjevski Isihije, nekadašnji predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i drugi gosti.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje „Beli Povlen“ iz Valjeva, u čast jednog od najznačajnijih srpskih književnika koji je često dolazio na ovu planinu.

Izvor: RTS

Foto: FB Aleksandar Vučić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *