subota, 20. jula 2024.

Krušik: Ukinute dugogodišnje privilegije predstavnicima sindikata

Objavljeno: 29. avgusta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Rukovodstvo valjevskog „Krušika“ oglasilo se saopštenjem za javnost nakon optužbi koje je na njihov račun izneo sindikat „Sloga“ i reprezentativni sindikati. Saopštenje prenosimo u celosti.

Povodom poslednjeg medijskog oglašavanja sindikata Sloga i reprezentativnih sindikata, rukovodstvo je prinuđeno da se i ovog puta obrati radi objektivnog informisanja zaposlenih i javnosti.

Ironija o kojoj govore predstavnici sindikata, zapravo se odnosi na prethodni period u kom su oni bili neprikosnoveni i uživali mnoge privilegije, a kojima je dolaskom novog rukovodstva došao kraj. Period ogromnih dugova, niskog nivoa ugovaranja, sindikalnog i drugog zapošljavanja, kao i raznih nezasluženih privilegija je nešto što pripada prošlosti Krušika. Razumemo mi dobro sindikalnu gorčinu. Sa manje privilegija i ličnih koristi moraju mnogo više da rade i ubeđuju nezadovoljne članove da čine pravu stvar.

Kako objasniti nezadovoljnom radniku da u fabrici postoje četiri radna mesta „referent za sindikalna pitanja“, za svakog sindikalnog lidera po jedno, a da niko ne zna šta rade i čime se bave. Samo znamo da na godišnjem nivou fabrika mora da izdvoji oko 40.000 eura za njihove bruto plate.

Dva, od četiri reprezentativna sindikata imaju ispod 15% članova, a jedan od ta dva čak ispod 10%. Sindikalni džepovi se prazne. Nema Krušikovih neiscrpnih donacija, nema dotacija i stimulacija, nema nezasluženih povlastica…

Predsednik sindikata Sloga, više od dve godine ostvarivao je pravo na stimaluaciju od 30%, a time i zaradu veću od dobrog dela vrhunskih inženjera i rukovodilaca. Samo on zna čime je to zaslužio i kako će da ubedi poštenog radnika da se iskreno bori za njegova prava. Njegov najbliži saradnik je zaposlio pet članova svoje familije u poslednjih pet godina. Usput, tu su komšije, prijatelji… Samo on zna na koji način.

On i njemu slični, zaslužni su što u fabrici niskokvalifikovanu radnu snagu čini preko 50% zaposlenih, ali to više nije problem sindikalnih lidera. Sada je to problem novog „nesposobnog” fabričkog rukovodstva koje treba da sačuva što više radnika kroz nove poslove i razne oblike obuka i prekvalifikacija, da im obezbedi plate koje na mesečnom nivou prelaze dva miliona dolara i konačno, da očuva stabilnost fabrike.

Čak je i predsednik sindikata Sloga prošao prvi ciklus obuke organizovane u fabrici radi prevođenja u majstorski kadar, i nadamo se, shvatio da se pošten i odgovoran rad najviše isplati u Krušiku. Kreativnost sindikalnih lidera ide mnogo dalje. Nekolicinu zaposlenih koji su se oglušili o radnu disciplinu (fiktivna bolovanja, nebriga za magacinsko poslovanje i sl.) učlanjuju u sindikate, a potom im obećavaju veće grupe, nezaslužene stimulacije, razna odsustva… Nažalost, to čine u sprezi sa delom rukovodilaca koji i dalje ne shvataju svoje mesto u novom sistemu vrednosti. Razumemo mi i njih.

U nedostatku autoriteta jedina nada za opstanak je oslonac na sindikalne lidere. Na sve ovo, dodatne sindikalne muke. Do sada su mogli da dolaze i odlaze iz fabrike kad hoće, da rade koliko hoće, da nikom ne polažu račune gde i kada idu, kod koga i kakvu korist fabrika ima od toga.

Ponovićemo, to je prošlost Krušika. Privilegije polako nestaju, a gorčina polako raste. U fabrici posle dužeg vremena, zaposleni koji nije pripadnik sindikata može biti nagrađen ili unapređen. Odogovoran i posvećen rad, a ne sindikalna pripadnost, postaje ključno merilo vrednosti zaposlenog.

Fokus fabričkog rukovodstva je na jačanju poslovne stabilnosti, izmirivanju obaveza prema dobavljačima i zaposlenima, prepoznavanju i unapredjenju poštenih, odgovornih i posvećenih radnika. Rukovodstvo fabrike je u više navrata izlazilo u susret sindikalnim liderima u pokušaju da se očuva stabilnost fabrike i u okvirima mogućeg, da se zajednički borimo za rast zarada, bolje uslove rada i bezbednost zaposlenih.

Svesni smo da treba brže i više raditi na unapređenju položaja zaposlenih, te da aktuelno stanje izaziva nezadovoljstvo jednog broja, ali isto tako, molimo zaposlene da shvate da bez stabilne fabrike nema stabilnih niti sigurnih radnih mesta.

Još jednom pozivamo sindikalne lidere da zajedničkim naporima pomognemo fabrici na putu njene stabilizacije i da obezbedimo ravnotežu između interesa radnika i interesa fabrike. Način na koji rešavamo probleme šteti ugledu i fabrike i rukovodstva i sindikata, navedeno je u saopštenju za javnost rukovodstva “Krušika”.

4 komentara na “Krušik: Ukinute dugogodišnje privilegije predstavnicima sindikata

 1. Rukovodstvu Krušika nije bitno znanje, već njihovo zvanje. Bave se prekvalifikacijama radnikai dele grupe, a radnici sa završenim zanatima rade im sa naj nižim grupama 9-10. Sram da ih bude.

  4

  6
 2. Rukovodstvo se pere sa prefalifikacijama. Podelili su grupe svojim poltronima i uvlakačima koji imaju završenu samo osnovnu školu.

  4

  6
 3. Prekvalifikovani ce dobiti grupe a stari radnici za masinama sa iskustvom ostaju na istom koliko vidim. Isto kao i pre dve god gde su svi sa velikim grupama dobili povecane plate a sa malim smanjene. Da ko ima jos vise da ima a gulija nek guli. Jos malo i gulija ode pa nek rade prekvalifikovani.

  5

  5
 4. Uvek je tako bilo ranije članovi saveza komunjara imali prednost sada koga znas. Banda bre.
  Oce se ugledaju na zapad a na zapadu svi istu osnovnu platu ako su istog obrazovanja. Kakve grupe to je pljacka I ucena.

  1

  2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *