utorak, 23. jula 2024.

Ministar Nedimović otvorio “Mišićeve dane”

Objavljeno: 15. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – Mionica je od ovog vikenda u znaku tradicionalne kulturno-istorijske i turističke  manifestacije „Mišićevi dani“, koja se pod pokroviteljstvom opštine Mionica održava 23. put po redu. Manifestaciju posvećenu velikom srpskom vojvodi otvorio je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

“Vojvoda Živojin Mišić je jedan od najvećih sinova koje je ova država imala. Da slavimo njegovo ime 777 dana mislim da bi bilo malo, pre svega zbog njegove hrabrosti, a sa druge strane i njegove odgovornosti. Meni je velika čast što sam večeras ovde sa vama i sigurno da ovakvu čast neću imati u životu. Meni ova plaketa jako znači jer dobiti nagradu koja nosi ime Živojina Mišića, to je jedna od najvećih obaveza i najvećih odgovornosti u životu. Meni je takođe pripala velika čast da otvorim ove 23. Mišićeve dane, neka  naredni dani budu na čast i ponos Mioničanima jer imaju nešto što malo ko u Srbiji ima”, poručio je ministar Nedimović.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja „Mišićevih dana“, predsednik opštine Mionica Boban Janković uručio je najveća priznanja opštine Mionica „Velike zlatne plakete sa likom vojvode Živojina Mišića“ pripadnicimaVojske Srbije i Ministarstva odbrane. Ovogodišnji dobitnici „Velike zlatne plakete“ su general-potpukovnik doc. dr Radovanović Goran, rector Univerziteta odbrane MO i potpukovnik Vladimir Ušljebrka, prvi u rangu 62 klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije.

Plakete sa grbom opštine Mionica dodeljene su ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavu Nedimoviću za sveobuhvatan doprinos napretku Srbije, zatim kontraadmiralu u penziji Bošku Antiću povodom 46 godina naučnog, stručnog i publicističkog rada, za postignute rezultate i dostignuća u obavljanju komandnih, operativnih i obrazovnih dužnosti, I „Blic fondaciji“, odnosno, Jeleni Drakulić Petrović, generalnoj direktorki kompanije “Ringier Axel Springer Serbia” i Dobrotvornoj fondaciji Srpske pravoslavne crkve „Čovekoljublje“ za humanitarne i donatorske aktivnosti na teritoriji opštine Mionica.

“Lik i delo našeg najpoznatijeg Mioničanina vojvode Živojina Mišića su na daleko poznati. Dvadesettreća godina za redom ova manifestacija posvećena vojvodi čini da se mi osećamo veoma ponosni, a poslednjih nekoliko još ponosniji. Rad, predanost i posvećenost su tri glavna principa koja sledimo. Predanim i posvećenim radom razvijamo našu varoš, činimo je još boljim mestom za život, ali i turističkom destinacijom koja je vredna pažnje. Naš vojvoda se proslavio za vreme Pprvog svetskog rata u Kolubarskoj bici kada je iznenada neočekivano, preuzimanjem odgovornosti i mudrim potezima poraz pretvorio u jednu od najvećih pobeda u Prvom svetskom ratu. Preuzimanjem odgovornosti našeg predsednika Aleksandra Vučića i mudrim političkim odlukama naša zemlja je poraz pretvorila u pobedu. Pobeda se danas u našoj zemlji slavi novim putevima, novim mostovima, sportskim dvoranama, novim školama i vrtićima, pobeda se danas slavi novim investicijama i novim radnim mestima. Nakraju, red je da se još jednom podsetimo reči našeg slavnog vojvode: „Uvek je jači jedan koji hoće od dvojice koji moraju“. Ja verujem da mi hoćemo i želimo da naša Mionica hrabro korača napred, u razvijenu varoš, u mesto koje nudi prilike za novi rast i razvoj”, rekao je prvi čovek mioničke opštine Boban Janković.

Pre svečanog otvaranja „Mišićevih dana“ u Kulturnom centru Mionica poznati slikar Slobodan Jevtić Pulika otvorio je izložba skulptura Dragana Jovićevića Macole.

“Mišićevi dani” traju do subote 20. jula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *