četvrtak, 22. februara 2024.

Posle akcije čišćenja voda iz Ribnice dobrog kvaliteta

Objavljeno: 16. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – Voda u reci Ribnici na području Mionice, čije su obale očišćene u prvoj akciji „Blicove“ kampanje „Očistimo reke i jezera Srbije“, dobrog je kvaliteta i fizičko-hemijski je ispravna, piše „Blic“.

To je pokazalo vanredno uzorkovanje vode iz ove reke koje su posle akcije čišćenja priobalja Ribnice, obavile stručne ekipe Agencije za zaštitu životne sredine resornog ministarstva. Voda iz Ribnice uzimala se sa tri lokacije, kod mosta u samoj varošici, 700 metara nizvodno kod mioničke stočne pijace i u selu Tabanović, neposredno pre uliva Ribnice u Kolubaru.

„Uzorci vode su uzeti sa sredine rečnog toka, sa dubine od 40 do 50 centimetara od površine vodenog ogledala, i sa sva tri lokaliteta zaključak je isti. Nije uočena promena organoleptičkih osobina vode, izmerena Ph vrednost odgovara petoj klasi kvaliteta površinskih voda, dok su vrednosti ostalih ispitivanih parametara, a reč je fizičko-hemijskim i hemijskim parametrima, u granicama propisanih vrednosti za prvu i drugu klasu kvaliteta površinskih voda“, stoji u izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, a piše „Blic“.

Inače, po klasifikaciji i kategorizaciji vodotokova u Srbiji, prva i druga klasa kvaliteta površinih voda znače da se voda iz njih u prirodnom stanju ili posle dezinfekcije može upotrebljavati za piće, odnosno, da su takvi vodotokovi pogodni su za kupanje, rekreaciju ili sportove na vodi.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine su najavili da će kompletan izveštaj o vanrednom uzorkovanju vode iz Ribnice, uz spisak preporuka, dostaviti i Opštini Mionica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *