četvrtak, 13. juna 2024.

Ministarka Vujović: Deponija u Kaleniću je najveći ekološki projekat u Srbiji

Objavljeno: 11. oktobra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U ubskom selu Kalenić je obeležen početak radova na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“, a rok za završetak radova je 2025. godina. Svečanosti su prisustvovale premijerka Ana Brnabić i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ministarka Vujović, foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Ministarka Vujović, foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka Vujović je poručila da je ovo najveći ekološki projekat u Srbiji i navela da će u Regionalnom centru „Eko-Tamnava“ otpad odlagati 15 gradova i opština, u kojima živi više od pola miliona građana.

„Ovo je najveći ekološki projekat, koji je ujedno bio i najveći izazov, ali kojim smo pokazali da 15 gradova i opština funkcioniše kao jedno, jer svi žele bolji kvalitet života za svoje građane. U najvećem Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Srbiji će se na najsavremeniji način tretirati više od 260.000 tona otpada koliko se godišnje generiše na teritoriji 15 gradova i opština koje će gravitirati ka centru“, rekla je ministarka Vujović.

Foto: Grad Valjevo

Na svečanosti premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da je izgradnja Regionalne sanitarne deponije “Kalenić“ kod Uba jedan od velikih i kompleksnih projekata u oblasti zaštite zemljišta. Ona je najavila da je u budžetu za narednu godinu izdvojeno deset puta više sredstava za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Premijerka je rekla i da je neophodno da se radi na tome da se otpad skuplja na održiv način te da svaka od 15 lokalnih samouprava koje će obuhvatiti ovaj regionalni centar taj otpad adekvatno dovozi do transfer stanica, a zatim od transfer stanica do ovog regionalnog centra.

“ Srbija ne vodi po prvi put računa o sakupljanju otpada, već sada ide i prema cirkularnoj ekonomiji“, rekla je premijerka Srbije.

Foto: Grad Valjevo

Predsednik opštine Ub Darko Glišić rekao je da je ovo veliki dan za Ub i za 15 okolnih opština i da je bio dug put doći do početka radova.

„Težak put sa dokumentacijama, išli smo korak napred, dva nazad. Uspeli smo da se vratimo u kolosek i da ostavimo za naredne generacije nešto iza sebe da imaju korist „, rekao je Glišić i dodao da očekuje da za godinu i po dana projekat bude završen i predat na upotrebu.

Obeležavanju početka radova prisustvovali su i gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković i predsednici opština Kolubarskog okruga.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *