sreda, 17. aprila 2024.

Ministarka Vujović: Mionica primer energetske efikasnosti

Objavljeno: 10. marta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, obišla je toplanu u Mionici, prvu u Srbiji koja u potpunosti radi na biomasu. Ministarka Vujović u Mionicu je došla pred realizaciju treće faze projekta – priključenja domaćinstava na potpuno ekološki sistem grejanja. Ona je tokom posete sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem razgovarala o benefitima korišćenja biomase i mogućnostima korišćenja iskustava iz Mionice u drugim opštinama.

Janković je informisao ministarku da je Mionica smanjila troškove grejanja sa 23 na devet miliona dinara, po grejnoj sezoni, a da je emisiju štetnih gasova svela na nulu.

„Izuzetno sam zadovoljna onim što sam videla u Mionici. To je primer koji treba da slede i druge lokalne samouprave. Obnovljivi izvori energije predstavljaju energetsku budućnost, a ujedno obezbeđuju i visok stepen zaštite prirodne sredine. A biomasa može da predstavlja ozbiljan ekonomski i energetski kapacitet. Vlada Srbije je maksimalno posvećena ekološkim procesima. I u budućnosti ćemo sve više insistirati na upotrebi obnovljivih izvora energije“, rekla je ministarka Vujović.

Toplana na biomasu u Mionici je počela sa radom krajem 2019. godine, a do sada su kroz realizaciju prve dve faze projekta priključene javne ustanove, kao i nekoliko stambenih objekata. Poslednja, odnosno treća faza, podrazumeva povezivanje i ostalih domaćinstava.

„Mionca se nalazi u srcu Srbije. Našim građanima priroda znači život. I zato će Mioničani biti prvi građani Srbije koji će imati 100 odsto ekološko grejanje. Zdrava životna sredina je jedan od najvažnijih strateških ciljeva naše opštine. Na konferenciji o klimatskom promenama, održanoj u Hajdelbergu 2019. godine zaključeno je da lokalne samouprave moraju biti nosioci aktivnosti koje omogućavaju uspostavljanje sistema očuvanja i zaštite životne sredine. I mi, uz podršku Vlade Srbije predano radimo na tome“, izjavio je predsednik mioničke opštine Boban Janković.

Mionica je prva u Srbiji izgradila i pustila u pogon ovakvu vrstu toplane gde je emisija štetnih gasova jednaka nuli zbog goriva koje se koristi. Smanjena je koncentracija aerozagađenja, a  značajno poboljšan kvalitet vazduha što Mionicu čini jednom od najodrživijih opština, kada je reč o zaštiti životne sredine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *