utorak, 28. maja 2024.

Mionica dobija etno kuću

Objavljeno: 19. marta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Mionica dobija novi turistički simbol. Kevića kafana, jedna od najstarijih građevina u centru mesta, sredstvima iz opštinskog budžeta biće pretvorena u etno kuću, u kojoj će biti izloženi svi značajni proizvodi mioničkog kraja, i centar za kulinarsko usavršavanje oko 200 učenika srednje ugostiteljske škole „Mionca“.

Mionički đaci, koji godinama unazad osvajaju medalje i nagrade na prestižnim kulinarskim takmičenjima dobiće jedinstven, savremeno opremljen prostor sa kuhinjom i restoranom u kome će moći da pripremaju i turistima – posetiocima, kao i građanima Mionice ponude najpoznatije specijalitete divičibarskog kraja.

Pored toga opština će dobiti prostor u kom će moći da prezentuje sve značajne proizvode i etnološko nasleđe Mionice i mioničkih sela. U adaptaciju i uređenje prostora opština Mionica investiraće više od dva miliona dinara u prvoj fazi projekta adaptacije. Etno kuća će funkcionisati pri srednjoj školi „Mionica“, a u saradnji s opštinskim Centrom za edukaciju i obrazovanje, imaće priliku da organizuju edukativne radionice koje će im držati najeminentniji kuvari iz zemlje i sveta.

„Po završetku radova, objekat od 437 kvadrata, postaće jedna od glavnih turističkih tačaka. Glavno mesto susretanja. Mionici je nedostajao objekat u kom bi na jednom mestu predstavili etnološko nasleđe i velike potencijale naših sela u oblasti zdrave hrane. A naši učenici su kao uspešni kuvari i konobari poznati u celoj Srbiji i regionu. Sada kada imaju gde da svoje veštine i praktično primene omogućićemo mioničkim đacima priliku da se usavršavaju uz rad sa najboljim kuvarima, da nauče da usluže goste na francuskom i engleskom, kao i da kao poznavaoci lokalnih znamenitosti rade na promociji turizima u Mionici“, rekla je nakon obilaska objekta Vesna Stanković, direktorka opštinskog Centra za obrazovanje i razvoj.

Kevića kafana smeštena je u centru Mionice, uz glavni put prema Divčibarama, kojim svakodnevno prođe veliki broj putnika, naročito u vreme turističke sezone.

„Etno kuća, sa centrom za kulinarsko usavršavanje đaka, će značajno doprineti boljoj prezentaciji Mionice. Mionica će sigurno, na inicijativu predsednika opštine Bobana Jankovića dobiti Kuću Kolubarske bitke, koja predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih projekata za Srbiju. Etno kuća, Kulturni centar, Kuća Kolubarske bitke i naš centralni trg sa spomenikom proslavljenom vojvodi Živojinu Mišiću predstavlja jednu turističku i kulturnu celinu, koja će značajno doprineti boljoj prezentaciji Mionice“, kaže Stanković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *