subota, 20. jula 2024.

U valjevskoj bolnici nema slobodnih respiratora

Objavljeno: 19. marta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Svi respiratori u kovid jedinici valjevske bolnice su popunjeni i u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema slobodnih aparata koji obavljaju proces disanja kada čovek ne može samostalno da diše. Tu informaciju je za portal Patak online potvrdila koordinatorka kovid jedinice valjevske bolnice dr Katarina Pantelić. Ona kaže da će problem biti rešen tako što će danas u valjevsku bolnicu iz Beograda stići dva neinvazivna respiratora, a bolnica će u kovid sistem uključiti i dva transportna respiratora.

„Nadam se da ćemo na ovaj način uspeti da premostimo ovu zaista tešku situaciju u kojoj se nalazimo. Na sreću, iako sada nemamo slobodnih respiratora, nikog nismo izgubili zbog toga što nemamo slobodan aparat“, rekla dr Pantelić.

Ona kaže da je sada najteža situacija u poslednjih godinu dana, otkada traje pandemija korona virusa. Navodi da na kovid odeljenjima ima sve više teških pacijenata, da umiru čitave porodice i da su zdravstveni radnici na izmaku snage.

„Sve predugo traje. Na bolničkom lečenju imamo 90 pacijenata i većina ima tešku kliničku sliku. Zaposleni su na izdisaju snage, izmoreni su i fizički i psihički, jer su im pred očima odlazile u nekim situacijama i čitave porodice. Imali smo situaciju da smo pacijenta, pod punom opremom, pustili da ode na sahranu majke, koja je preminula od posledica korona virusa, a na kraju smo ostali i bez tog pacijenta“, navodi dr Pantelić.

Na bolničkom lečenju je sve više mlađih pacijenata sa teškom kliničkom slikom, a među njima je i četrdesetogodišnja žena, majka petoro dece, koja je priključena na respirator.

Lekari navode da se „britanski soj“ korona virusa širi mnogo brže i da se klinička slika razvija najčešće u roku od 24 sata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *