subota, 13. jula 2024.

Mionica dobija linijski park sa dečijim igralištem

Objavljeno: 5. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Do sredine novembra Mionica će dobiti novi park. Na obali reke Ribnice gradi se dečije igralište od oko 370  kvadrata, zelene površine s drvećem, moderno šetalište široko tri metra, a biće postavljen i veliki broj klupa. Radove vredne 16,7 miliona dinara na izgradnji parka obišli su ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i predsednik opštine Mionica Boban Janković.

„Zadovoljstvo mi je što sam u opštini koja je dobila sredstva za zaštitu zemljišta zahvaljujući konkursu Ministarstva, kroz koji smo podržali više od 40 lokalnih samouprava širom Srbije. Ideja je bila da devastirano zemljište i klizišta uredimo tako da građani budu zadovoljniji i da istovremeno unapredimo standard života. I prostor u Mionici pored reke Ribnice je bio devastiran i pretvoren u smetlište. Sada je očišćen i tu se pravi zelena oaza sa kutkom za rekreaciju. Na priobalju Ribnice imaćemo pešačku i biciklističku stazu, kao i igralište za najmlađe. Mobilijar u parku će biti od ekološki prihvatljivih materijala, a biće posađena trava i nove sadnice. Želim da čestitam predsedniku opštine Bobanu Jankoviću i njegovom timu na agilnosti, što su pratili konkurse i spremali projekte. Trudićemo se da što više zelenih investicija dovedemo i u Mionicu. Ministarstvo koje vodim će i naredne godine raspisivati konkurse koji su dali dobre rezultate, i zato je važno da se lokalne samouprave organizuju i kandiduju dobre projekte“, rekla je ministarka Vujović.

Projektom izgradnje linijskog parka predviđeno je da se ukloni površinski, zagađeni sloj zemljišta i postavi nova zemljana podloga, na kojoj će biti posađena trava i drveće, i izgrađen moderan park, a biće očišćeno i korito reke Ribnice.

„Ministarstvo za zaštitu životne sredine našoj opštini je odobrilo 10,5 miliona dinara za izgradnju linijskog parka sa dečijim igralištem duž reke Ribnice, kao i rekultivisanje zemljišta koje će biti iskorišćeno u rekreativne svrhe. Opština će učestvovati sa 6,2 miliona dinara. Izgradnja ove oaze uz reku Ribnicu je značajna investicija za Mionicu, njene građane i turiste koji dolaze u naš grad“, rekao je Janković.

Janković je istakao da će uskoro početi gradnja prečistača otpadnih voda u Mionici i Banji Vrujci, kao i gradnja 10,5 kilometara kanalizacije, i nastavak radova na asfaltiranju puteva u mioničkim selima.

„Ova godina je godina investicija za Mionicu. Uz podršku Vlade Srbije u sva naselja na teritoriji opštine uložićemo više od 1,5 milijardi dinara. Ove godine asfaltiraćemo puteve u više od 30 sela. Mionica zahvaljujući podršci Vlade Srbije postaje moderan turistički centar i ekološka oaza. Zajedno sa kupalištem koje smo adaptirali prošle godine, linijski park i igralište će predstavljati jedan rekreativan kompleks za naše građane gde će moći kvalitetno da provode vreme sa svojim prijateljima i porodicom, a naša deca će dobiti novi kutak za boravak u prirodi. Uz podršku države gradimo bolju Mionicu za sve nas“, rekao je Janković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *