ponedeljak, 20. maja 2024.

Mionica donirala aparat za neonatologiju valjevske bolnice

Objavljeno: 17. aprila 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Opština Mionica je donirala aparat CPAP za Odsek neonatologije valjevske bolnice, vredan 600.000 dinara. Aparat služi za neinvazivnu ventilacijsku podršku novorođenih beba i ovakav aparat do sada nije imao Odsek za neonatologiju. Specijalista neonatologije dr Svetlana Marković je rekla da je opremljenost novim tehnološkim dostignućima od izuzetnog značaja za pravilan razvoj u prvim trenutcima i satima života, naročito kod kritične novorođenčadi.

„CPAP aparat koji mi nismo do sada imali u službi, a inače je jedna od neinvazivne ventilacije, i on predstavlja kontinuirani pozitivni pritisak koji se obezbeđuje novorođenčadi, pod broj jedan onima koja su sa respiratornim problemima, najčešće deca koja su prevremeno rođena. Znamo da u poslednje vreme sve veći broj dece koji se prevremeno rađa. Primenom ovog aparata CPAP-a omogućićemo taj kontinuirani pozitivni pritisak i da kažem stručno da im se smanji kolaps alveola, odnosno da im se otvore pluća i da im se u prvom trenutku pruži ventilaciona potpora. Ranije su se novorođene bebe sa pozitivnom trahipneom ili iz carskog reza komplikovanog, slale na tercijarni nivo, jer im je potrebna respiratorna potpora. U savremenom pristupu lečenju smanjuje se upotreba invazivnih respiratora i uključuju se upravo uređaji kao što je CPAP“, rekla je dr Marković.

Predsednik mioničke opštine Boban Janković je poručio da Mioničani valjevsku bolnicu smatraju svojom, jer se u njoj rađa veliki broj beba iz tog kraja, te je to bio jedan od glavnih razloga za kupovinu ovog aparata koji do sada nije imao Odsek neonatologije.

„Kao dobre komšije, Opštu bolnicu Valjevo, smatramo svojom i tu smo da pomognemo koliko nam mogućnosti dozvoljavaju. Opšta bolnica je ustanova u kojoj se leče i imaju tretmane svi građani Kolubarskog regiona, kao i žitelji Mionice. Kada je ovaj aparat u pitanju, ja sam siguran da će imati veliki značaj i primenu za sve kojima on bude potreban“, rekao je Janković.

U valjevskom porodilištu se, u proseku, godišnje obavi do 1.400 porođaja. Od tog broja je polovina novorođenih beba iz Valjeva, a ostale bebe su sa teritorije opština Kolubarskog okruga. Poslednje tri godine Opština Ub prednjači po broju rođene dece, a iza njih je  Lajkovac.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *