utorak, 5. marta 2024.

Mionica gradi Kuću Kolubarske bitke

Objavljeno: 6. maja 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Kuća Kolubarske bitke jedan od najznačajnijih projekata za opštinu Mionica, posvećen herojskom podvigu srpske vojske u Prvom svetskom ratu biće realizovan ove godine. Na ovogodišnjem konkursu Ministarstvo je odobrilo 13 miliona dinara za prvu fazu radova, u okviru kojih će biti rekonstruisana unutrašnjost Kulturnog centra i postavljen i oslikan mural dimenzija 33 sa 8 metara.

Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu na 400 kvadrata posetiocima omogućiti da se upoznaju sa činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.

Budući izgled Kuće Kolubarske bitke

„Mi ćemo ove godine ispuniti svoj dug prema precima, prema srpskoj istoriji. Ispunićemo svoje obećanje da ćemo u čast vojvode Mišića i hrabrih srpskih vojnika izgraditi kuću Kolubarske bitke. Minstarstvo kulture i Vlada Srbije prepoznali su značaj projekta za našu opštinu, i Mionica im se zahvaljuje na tome. Izuzetno je važno da na stogodišnjicu smrti vojvode Živojina Mišića počnemo prvu fazu realizacije ovog značajnog projekta za celu Srbiju. Zahvaljujući junačkoj hrabrosti srpska vojska i Živojin Mišić su se kao Leonida i Spartanci upisali u anale ratovanja, čojstva i junaštva. Kolubarska bitka širom planete simbolizuje borbeni srpski duh. Istina o Mišiću i junacima iz Kolubarske bitke je istina Srbije, istina slobodoljubivog čovečanstva. Izgradnjom Kuće Kolubarske bitke Mionica će dobiti autentičan prostor koji će zasigurno biti prepoznatljiv kako na kulturnoj, tako i na turističkoj mapi ne samo Srbije, već i Evrope“, rekao je Boban Janković, predsednik mioničke opštine.

Ovim projektom biće zaokružen proces rekonstrukcije i adaptacije Kulturnog centra Monica započet 2016. godine, kada je otvorena kompletno renovirana bioskopska sala, a nakon toga dograđene i pomoćne prostorije.

„Mionica i vojvoda Živojin Mišić zaslužuju zdanje koje simbolizuje junaštvo srpskog naroda, borbeni duh i ljubav prema otadžbini, jer je upravo na mioničkom mostu na reci Ribnici, Mišić preuzeo komandu nad Prvom armijom. Kuća Kolubarske bitke je naš zalog za budućnost“, rekao je Janković.

Unutrašnjost Kuće Kolubarske bitke, budući izgled

Zajedno sa spomenikom vojvodi Mišić i njegovom spomen kućom u Struganiku, Kuća Kolubarske bitke, predstavljaće kulturno- istorijsku i turističku celinu. Projekat je delo čuvenog umetnika Slobodana Jevtića Pulike biće izgrađen po uzoru na moskovski muzej – panoramu posvećen Borodinskoj bici.

U poslednje četiri godine opština Mionica je imala velika ulaganja u oblasti kulture. Povećan je broj likovnih izložbi i književnih večeri za 30 odsto, a broj posetilaca za 25 odsto.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *