subota, 20. jula 2024.

Mionica uz pomoć Vlade razvija žensko preduzetništvo u poljoprivredi

Objavljeno: 23. februara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Mionički poljoprivrednici u sve većem broju koriste pomoć države i lokalne samouprave za razvoj poljoprivrdne proizvodnje, a sve više pažnje se poklanja ženskom preduzetništvu u agraru.

Državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević posetila je, zajedno sa predsednikom opštine Bobanom Jankovićem, porodicu Tešanović iz mioničkog sela Đurđevca, koja se već 15 godina bavi preradom proizvedenih sirovina u finalne proizvode od voća i povrća.

Tešanovići su u saradnji sa opštinom Mionica uspeli su da sertifikuju oragansku proizvodnju, dobiju plasetnik i proizvode zdrave organske džemove, sokove, zimnicu.

U razgovoru sa Gordanom Tešanović i njenim suprugom Milovanom, Blagojević i Janković su zaključili da će država i lokalna samouprava pomoći u plasmanu proizvoda, kako njihovih tako i ostalih domaćinstava iz mioničkog kraja.

Poseta domaćinstvu Tešanović, foto: Opština Mionica

„Zahvaljujući podršci Vlade Srbije, ministarstvu poljoprivrde, gledamo da na sve moguće načine obezbedimo kvalitetne uslove za naše poljoprivrednike. Poseban akcenat stavljamo na žensko preduzetništvo u poljoprivredi. Osnaživanje žena na selu je polje na kome takođe intenzivno radimo. Poboljšanje uslova života žena na selu je projekat koji smo započeli sa Ženskim udruženjem Kolubarskog okruga u saradnji sa Gender Knowledge Hub, a u cilju smanjenja njihovog radnog opterećenja i prosperiteta. Uskoro ćemo početi sa različitim besplatnim obukama, različitim vrstama pomoći i edukacija za žene sa sela, zatim pružanjem pravne pomoći, lekarskim pregledima, podršci u započinjanju novog posla i mnogim drugim aktivnostima koje ovaj projekat podrazumeva. Intenzivno radimo na unapređenju infrastrukture kako bi svi stanovnici opštine Mionica imali podjednake i kvalitetne uslove života. Prošle godine asfaltirali smo preko 50 kilometara seoskih puteva“, rekao je Janković.

Državna sekretarka Jelena Blagojević istakla je da država na sve moguće načine pomaže poljoprivrednicima.

„Drago mi je da sam u prilici da posetim Mionicu koja je biser Kolubarskog okruga. Ovo je stočarski kraj, država gleda da ih subvencioniše. Povećali smo premije za mleko sa 7 na 10 dinara, a prošle godine isplatili smo preko 120 miliona dinara poljoprivrednicima. Takođe, trudimo se da animiramo proizvođače da ulažu u preradu. Od sledeće godine preko IPARD 3 programa, moći će da konkurišu za sredstva koja će obezbediti razvoj infrastrukture na selu“, rekla je Blagojević.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *